Nedeľa 27. september 2020

extra plus

Apríl 2010

Aktuálne číslo

Foto: archívFoto: archív

Jarná očista

Nela Mayerová

V zime sa na náš stôl dostáva menej čerstvého ovocia a zeleniny, a tak nečudo, že na jar cítime únavu. Vnútorný stav nášho organizmu závisí od toho, čo jeme. Z nevhodnej stravy, ale aj zo znečisteného prostredia sa k nám dostávajú toxíny. V tele sa nám rozkladajú tuky, cukry a zvyš­ky liekov. Hromadia sa v ňom ťažké kovy spôsobujúce imunitné, hormonálne a nervové poruchy. Negatívny vplyv majú aj konzervačné látky či antibiotiká - tie sa ako toxíny ukladajú v tkanivách. Nepriaznivé dôsledky majú aj stresy.

A tak nás trápia bolesti hlavy, nečistá pleť, nespavosť, nevoľnosť, prípadne rôzne chronické choroby. Organizmus si síce dokáže poradiť s nimi aj sám, nie však úplne. Preto je vhodné dopriať mu aspoň raz za čas úľavu v podobe detoxikačnej kúry. Naši predkovia ju poznali v podobe pôstov, ktoré mnohé náboženstvá nariaďujú práve po zimných sviatkoch plných prejedania sa.

Na očistné procedúry treba organizmus pripraviť. Vhodné sú sauny, v prípade dehydratovaného organizmu aj parné kúpele. Kúpeľ s morskou soľou a dôkladná masáž celého tela pred ním stimuluje krvný obeh.

Najlepší čistič nášho organizmu je voda. Vypiť by sme jej mali aspoň dva litre denne, čistej alebo v podobe bylinkového čaju. Vyskúšať možno aj čaj z tymiánu alebo zo žihľavy na prečistenie žlčníka a pečene, z lopúcha na pleť, feniklu a badiánu na zlepšenie trávenia. Odvar z brezových listov priaznivo vplýva na obličky. Pomerne novým produktom na našom trhu je šťava z obilnín, zvyčajne z pšenice alebo jačmeňa. Obsahuje veľa chlorofylu, vynikajúco prečistí krv a povzbudí tvorbu enzýmov. Priam zázraky dokáže nalačno vypitý pohár vody s citrónovou šťavou.

Na raňajky je najvhodnejšie ovocie s vysokým obsahom vitamínu C, napríklad pomaranč. Večer by mala na našom stole dominovať zelenina. Podporuje trávenie, má čistiace a močopudné účinky. Nemá takmer nijaké kalórie. Prirodzená vláknina pomáha vylučovaniu usadenín, dokonca aj ťažkých kovov. Vynikajúce čistiace účinky má fenikel, ktorý pôsobí aj proti nadúvaniu. Špenát čistí pečeň, pór má zase močopudné účinky, pričom jeho zelená časť je ešte účinnejšia ako biela. Veľa vitamínov a vlákniny obsahujú aj zeleninové polievky.

Pečeň možno očistiť striedavým pitím rastlinného oleja a citrónovej šťavy medzi 19. a 20. hodinou. Na obličky je vhodný melón, odvar z koreňa šípky alebo čerstvá zeleninová šťava.

Detoxikačná diéta odstráni z tráviacej sústavy aj tkanív zvyšky odpadových látok. Zlepší sa trávenie, a tým aj celkový stav organizmu. Očistná kúra nám zároveň rozžiari pokožku, pomôže nám zbaviť sa pár kilogramov navyše a získame veľa energie. Po „jarnom upratovaní" sa organizmus zregeneruje, prestáva sa v ňom viazať voda a miznú aj nepríjemné opuchy nôh.