Nedeľa 17. november 2019

extra plus

Júl 2013

Aktuálne číslo

Foto: archívFoto: archív

Všedný zázrak

Púpava lekárska patrí medzi najzdravšie potraviny na svete

Dana Madarová

Púpavu poznáme všetci. Ako malé deti sme si z jej kvetov vili vence, ochutnávali sme horkastú chuť mliečnej šťavy v jej stonke.

Od jari až do jesene sa vďaka nej menia lúky na žiarivé koberce zo žltých hlavičiek, ktoré sa po odkvitnutí menia na malé páperové guľôčky. Objavuje sa aj v záhradách, no často končí v komposte medzi ostatnou burinou.

Všetky časti tejto byliny sú pritom liečivé, podľa viacerých výskumov sú účinné aj v boji proti nádorovým ochoreniam. Vedci o púpave lekárskej dokonca hovoria ako o kľúčovej rastline budúcnosti, ktorá by sa mohla využívať pri výrobe pneumatík.

Najviac živín
Mnohých iste prekvapí, že táto známa rastlina patrí medzi najzdravšie potraviny. V niektorých krajinách sa púpava radí k bežnej šalátovej zelenine, obsahujúcej najväčšie množstvo živín na svete.

Púpavový vývar obsahuje veľké množstvo vápnika, draslíka, vitamínu K a vlákniny. Púpava je zároveň najbohatším zeleninovým zdrojom betakaroténu a tretím najbohatším potravinovým zdrojom vitamínu A po rybom tuku a hovädzej pečeni.

Hoci ešte aj dnes púpavu mnohí považujú za nepotrebnú burinu, jej zázračné účinky poznali už ľudia v antike. Keď sa chceli zbaviť pieh, kvapkali si na ne mliečnu šťavu z púpavových stoniek.

Tá sa využívala aj v boji proti únave či pri zápaloch očí, ktoré s pomocou horkastej tekutiny liečil neskôr aj slávny stredoveký lekár Avicenna. Staré pramene tiež hovoria, že bylina slúžila na prípravu záparu na rozjasnenie pleti a očí.

Dnes sa púpava považuje doslova za všeliek. Jej francúzsky ľudový názov Pissenlit, ktorý v doslovnom preklade znamená „pomočiť sa do postele", prezrádza jej močopudné účinky, nápomocné v boji obličiek so škodlivými látkami.

Púpava stimuluje aj činnosť pankreasu, pečene, žlčníka a čriev, zlepšuje trávenie, čistí žalúdok a zvyšuje chuť do jedla. Bylinkári o nej hovoria aj ako o zázračnom lieku na reumatické ochorenia, pričom odporúčajú každodennú konzumáciu mladých púpavových listov ochutených citrónovou šťavou.

Púpava tiež lieči akné, podporuje rast červených krviniek, teda aj tvorbu a čistenie krvi, ako aj okysličovanie všetkých orgánov. Viaceré vedecké štúdie potvrdzujú aj jej pozitívne účinky v boji proti rakovine.

Spomeňme napríklad klinickú štúdiu v International Journal of Oncology z roku 2008, ktorej autori zistili, že pravidelné pitie čaju z púpavových listov prispelo k zníženiu počtu buniek rakoviny pŕs. O tri roky neskôr zverejnili vedci ďalšie svoje výsledky v Journal of Ethnopharmacology.

Vtedajší výskum potvrdil, že čaj z koreňa púpavy zabíja leukemické bunky. Protinárodové účinky púpavy lekárskej sú už dávno známe v Číne či Japonsku, kde sa pacientom trpiacim na rakovinu podáva sušený výťažok z koreňa púpavy.

Revolučná bylina
Všetky časti púpavy, koreň, listy, stonka aj kvet sú jedlé a liečivé. Ak má niekto problém konzumovať čerstvú púpavu - nie každému je totiž príjemná jej horkastá chuť - môže si vybrať z veľkého množstva alternatív jej spracovania.

Listy, obsahujúce dvakrát viac železa, ako má špenát, sa využívajú najmä na prípravu rôznych šalátov, z kvetov sa vyrába med, z pražených púpavových koreňov dokonca náhrada kávy známa pod názvom cigória. Vitamínovou bombou sú aj púpavové polievky, sirupy, vína... 

Túto liečivú bylinu všestranne využívajú najmä v Nemecku, Francúzsku a Taliansku, kde sa vo veľkom pestuje práve na účely ďalšieho spracovania.

S púpavou majú veľké plány aj v iných krajinách. Vlani sa totiž holandskej spoločnosti Apollo Vredestein podarilo vyrobiť prvú pneumatiku z mliečnej šťavy nachádzajúcej sa v koreni púpavy, ktorá by sa tak mohla stať alternatívou prírodného kaučuku.

Ten sa dnes získava z miazgy hevey v Južnej Amerike a juhovýchodnej Ázii, no jej vysoká cena, ako aj potreba tropického podnebia prinútili výrobcov pneumatík, okrem iných aj najväčšieho japonského výrobcu - spoločnosť Bridgestone, hľadať nové riešenia. 

Ako hlavné výhody použitia púpavy pritom uvádzajú fakt, že táto rastlina znesie chladnejšie podmienky a rozličné pôdy, ako aj to, že ju možno pestovať ako krátkodobú aj celoročnú plodinu. Nuž, nechajme sa prekvapiť, čím všetkým nás v budúcnosti ešte prekvapí žltá „burina" z našich lúk a záhrad.