Piatok 22. február 2019

extra plus

August 2013

Aktuálne číslo

Kresba: archívKresba: archív

Jedálny lístok z praveku

Naši predkovia boli vitálnejší aj zdravší ako dnešní ľudia

Nela Mayerová

Neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu je vhodná strava. Názory, ktoré potraviny sú pre náš organizmus prospešné a ktoré nie, sa však rôznia.

Niektorí odborníci v snahe nájsť čo najoptimálnejší a najprirodzenejší spôsob stravovania siahajú po inšpiráciu do ďalekej minulosti. Hádam najďalej do histórie načreli zástancovia paleo stravy.

Éra lovcov a zberačov
Tento typ stravovania vychádza z jedálneho lístka lovcov a zberačov plodov z čias, keď ľudstvo nepoznalo poľnohospodárstvo. Množstvo bizónov, vysokej zveri, rýb a ďalších zvierat im zaisťovalo dostatok proteínov.

Obľubovali špik z kostí, vnútornosti a veľkou lahôdkou bol pre nich mozog. Mäso jedli zvyčajne raz denne a okrem toho zbierali plody, semená a korienky.

Pritom boli oveľa vitálnejší aj zdravší ako ľudia dnes. Mäso divoko žijúcich zvierat nebolo tučné a obsahovalo málo mastných kyselín. Bolo však bohaté na esenciálnu Omega-3 mastnú kyselinu a DHA - kyselinu dokosahexánovú.

Táto esenciálna kyselina tlmí depresie a zlepšuje pamäť aj zrak. Obe kyseliny podporujú imunitu ľudského organizmu a prospievajú bunkám. Podporujú fungovanie neurotransmiterov a pozitívne ovplyvňujú našu náladu aj správanie.

Strava pravekých ľudí obsahovala veľké množstvá draslíka, ale minimum sodíka. Pripomeňme, že draslík znižuje krvný tlak a zvyšuje aktivitu centrálneho nervového systému. Sodík, ktorý sa nachádza najmä v soli, však krvný tlak zvyšuje.

Éra lovcov a zberačov trvala 2,6 milióna rokov a skončila sa približne pred 10-tisíc rokmi. Ľudstvo sa usadilo a začalo sa venovať poľnohospodárstvu. Pestovaním pšenice a jačmeňa, obsahujúcich sacharidy a lepok, nastala radikálna zmena v stravovacích návykoch.

Aj keď sa nám desaťtisíc rokov zdá veľmi dlhé obdobie, z evolučného hľadiska ide o krátky čas, za ktorý sa ľudský organizmus nedokázal prispôsobiť zmenám. 

Mnohí dietológovia sú presvedčení, že naše telá sú geneticky stále naprogramované na potravu bežnú v kamennej dobe.

Všetky gény aj regulačné mechanizmy máme totiž rovnaké ako moderný človek, ktorý sa objavil v Afrike pred približne stotisíc rokmi. Odklon od stravovania prirodzeného pre náš organizmus je možnou príčinou mnohých chronických aj onkologických ochorení.

Záťaž pre organizmus
Poľnohospodárstvo prinieslo aj chov zvierat. Väčšina z nich má dnes oveľa menej pohybu a dostáva inú potravu. Ich mäso má iné zloženie a jeho konzumácia negatívne vplýva na pomer Omega-6 k Omega-3 nenasýteným mastným kyselinám.

U našich predkov predstavoval jedna k jednej, dnes je alarmujúco nevyrovnaný - až jedenásť k jednej. Táto nerovnováha zvyšuje riziko vzniku infarktu myokardu, psychických porúch aj onkologických ochorení.

Rozdiel medzi vtedajším a dnešným človekom je aj v acidite telesných tekutín. Pomer alkaloidov a kyselín bol u našich predkov vyrovnaný, jedna k jednej.

 Dnes pre obilniny a mliečne výrobky prevažujú kyseliny. Ich prevaha spôsobuje odčerpávanie vápnika z kostí a vedie k vzniku ochorení kostí a svalov, najmä osteoporózy, ale napríklad aj k obličkovým kameňom a vysokému krvnému tlaku.

Naši dávni predkovia jedli niekedy výdatnejšie ako my. Ich denný príjem dosahoval tritisíc kilokalórií, ale len vtedy, keď bol nadbytok potravy. 

Nezaťažovali telo množstvom jedla pravidelne, ako to dnes bežne robíme my. Pritom denne prešli približne dvadsať kilometrov, čo im zabezpečovalo rovnováhu medzi príjmom a spotrebou kalórií.

Paleo stravovanie presadzuje návrat k jedlu, prirodzenejšiemu pre našu tráviacu sústavu. 

Od súčasného modelu stravovania, prezentovaného ako zdraviu prospešného, sa odlišuje predovšetkým vyšším príjmom tukov, ktoré sú dnes postavené do pozície nepriateľa nášho zdravia. Pravekým ľuďom však dokázateľne prospievali.

A pre tých, ktorí sa nemienia vracať k pravekej strave, majú vedci priaznivú správu - naša genetická výbava by sa podľa odhadov mohla počas najbližších 500-tisíc rokov zmeniť do takej miery, že ľudské telo bude bez problémov znášať potravu, ktorú dnes prijíma...