Nedeľa 20. september 2020

extra plus

Marec 2008

Aktuálne číslo

Foto: Pavel KapustaFoto: Pavel Kapusta

Varíme s Irenou Belohorskou

Extra kuchyňa

Hoci sa poslankyňa Európskeho parlamentu Irena Belohorská už roky pohybuje vo vysokej politike, na svoje pôvodné lekárske povolanie nezabudla. Svedčí o tom podľa nej „profesionálna deformácia", že nerada konzumuje čosi, čo navarí niekto, koho nepozná: „Keď neviem, z akých surovín a za akých hygienických podmienok bolo jedlo pripravené, zapína sa mi ‚signálna žiarovka‘. 

Viem totiž, koľko zdravotných problémov takto človek riskuje. Som dosť obozretná najmä po skúsenostiach z Tuniska, kde sme s manželom tri roky pracovali v bielom plášti. Preto, aj keď nie som vyslovene kuchársky typ, si najradšej varím sama."

Ako europoslankyňa má na to čas len počas víkendov, keď je na Slovensku. Ako človek, ktorý precestoval celý svet, má slušný prehľad o medzinárodnej kuchyni. Najzdravšie jedlá majú podľa nej južanské krajiny ako Grécko, Taliansko a Španielsko, kde je na tanieri vždy veľa zeleniny.

Našu národnú kuchyňu však nezatracuje, dnes už však kombinuje jedlo inak ako kedysi. Špeciálny vzťah má k sladkým jedlám, ako sú palacinky, žemľovky či slíže. Jej favoritom sú hríby, špeciálne šampiňóny, ktoré vraj posilňujú imunitu, preto šampiňónovú polievku odporúča aj čitateľom. Morčacie prsia na ázijský spôsob sú zasa gastronomickou spomienkou na pobyt v Tunisku.

Smotanová hríbová polievka

Pre 4 osoby potrebujeme: 250 g čerstvých šampiňónov, 2 stredne veľké zemiaky, 750 ml mlieka, 250 ml sladkej smotany, 50 g masla, 2 lyžice hladkej múky, soľ, vegetu, muškátový orech

Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky a varíme v malom množstve osolenej vody. Pridáme na väčšie kusy nakrájané hríby a varíme asi 15 minút. Na panvici rozpustíme maslo a primiešame múku. Maslovú zásmažku zalejeme mliekom, premiešame a pridáme do hrnca so zemiakmi a hríbmi. Varíme ešte asi 5 minút. Hotovú polievku dochutíme vegetou a štipkou muškátového orecha (3 ťahy na malom strúhadle). Tesne pred servírovaním vyšľaháme sladkú smotanu a primiešame ju do polievky.

(polievka.jpg)

Morčacie prsia na ázijský spôsob

Pre 4 osoby potrebujeme: 600 g morčacích pŕs, 250 šampiňónov, 1 cibuľu, čierne korenie, rascu, majoránku, papriku, sójovú omáčku, sladkú sójovú omáčku, olivový olej

Morčacie prsia nakrájame na kocky. Z papriky, soli, rasce, majoránky, sójových omáčok pripravíme marinádu, do ktorej pridáme morčacie prsia. Mäso ponecháme 12 hodín v chlade. Cibuľu nakrájanú na väčšie kúsky opečieme na woku s rozpáleným olejom. Pridáme mäso a prudko ho opečieme. Nakrájané šampiňóny primiešame k mäsu a dusíme ich asi dvadsať minút. Keď je mäso mäkké, šťavu zahustíme hladkou múkou alebo maizenou. Vhodnou prílohou je zeleninová ryža a šalát s čerstvej zeleniny so syrom feta.

(maso.jpg)