Utorok 10. december 2019

extra plus

Marec 2014

Aktuálne číslo

Foto: archívFoto: archív

Najpopulárnejšie ovocie

Na svete je dnes známych viac ako 35-tisíc odrôd jablka

Nela Mayerová

Aj vy patríte k tým, pre ktorých je jablko príliš všedné, a preto radšej siahajú po exotických druhoch ovocia?

Chyba. Lekári hovoria, že už jedno jablko denne chráni ľudský organizmus pred chrípkou či prechladnutím, tri kusy tohto mimoriadne chutného ovocia zas znižujú riziko vzniku rakovinového ochorenia.

Ďalšou výhodou je jeho celoročná dostupnosť a možnosť dopestovania v našich končinách. Veď aj skúsené staré matere a odborníci sa zhodujú v názore, že oveľa prospešnejšia a prirodzenejšia je konzumácia ovocia z tuzemských sadov a záhrad.

Obľúbené už v staroveku
Napriek obrovskej popularite exotického ovocia, ktorá výrazne narástla najmä po revolúcii v roku 1989, drží jablko dodnes titul najpopulárnejšieho ovocného druhu nielen u nás, ale aj v iných európskych krajinách. 

Z nich najväčšími konzumentmi sú Holanďania, nasledujú Rakúšania, Maďari a Švajčiari.

Popularitu jablka zatiaľ neprevalcovali ani dnes už bežne dostupné banány a citrusy, ktorým patria nasledujúce priečky. Azda za to môže aj skutočnosť, že nie je jablko ako jablko. 

Na svete je dnes známych viac ako 35-tisíc jeho odrôd. Najviac sa ich dopestuje v Číne, druhé miesto patrí Spojeným štátom, za nimi nasledujú Turecko, Taliansko, India, Poľsko a Francúzsko.

Aj keď na naše predajné pulty sa dostane len nepatrný zlomok z nich, stále je z čoho vyberať. Červené, zelené, žlté, sladšie či kyslejšie. Oveľa dôležitejšie ako znamenitá chuť či farba sú však ich rôznorodé liečivé vlastnosti.

Poznali ich vraj už starovekí námorníci, ktorí sa počas dlhých plavieb práve konzumáciou jabĺk chránili pred skorbutom - chorobou z nedostatku vitamínov. Vedeli, čo robia.

Jablká obsahujú cenný provitamín A, vitamíny B, C, aj E, minerály ako draslík, vápnik a horčík, nenasýtené tuky, kyselinu listovú dôležitú pre tehotné ženy, ako aj vlákninu potrebnú na správnu činnosť metabolizmu.

Do veľkej rodiny vlákniny patrí významný pektín, ktorého obsah je spomedzi ovocia najvyšší práve v jablkách. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že bráni rozvoju škodlivých organizmov, podporuje vylučovanie toxínov z tela a chráni ho tak pred vznikom rakoviny. Podobnú funkciu zastupujú v jablkách aj flavonoidy a antioxidanty.

Univerzálny liek
Viacerí odborníci na výživu hovoria o jablku ako o najzdravšom ovocí na svete. Svoje presvedčenie pritom zdôvodňujú liečivou univerzálnosťou, ktorú tento najpopulárnejší druh ovocia ponúka.

Jeho pravidelná konzumácia znamená účinnú prevenciu proti bolestiam hlavy, poruchám trávenia, chudokrvnosti, chrípke, prechladnutiu, horúčke, vďaka nízkemu obsahu ovocného cukru a kalórií aj proti nadváhe a obezite. 

Jablká tiež znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu, posilňujú imunitný systém, srdce a krvný obeh, priaznivo pôsobia na nervovú sústavu, dokonca chránia mozog pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.

Prikladaním nastrúhaného ovocia zas zmiernite bolesť po popáleninách, omrzlinách či rôznych ranách. Na jablká nedajú dopustiť ani stomatológovia, ktorí ich považujú za najúčinnejší prírodný prostriedok na čistenie a hygienu ústnej dutiny.

Odstraňujú z nej zvyšky stravy, dezinfikujú ju, ich konzumácia navyše masíruje ďasná, precvičuje žuvacie svaly a svaly tváre. Nemôžeme zabudnúť ani na osviežujúce účinky, za ktoré jablko vďačí vysokému, 85-percentnému podielu vody.

Proti rakovine
Za veľa hovoria aj výsledky rôznych výskumov. Podľa istej francúzskej štúdie prišlo u jedincov, ktorí počas jedného mesiaca zjedli aspoň tri jablká denne, k 80-percentnému poklesu cholesterolu.

Zistilo sa tiež, že konzumácia jedného jablka denne prispieva k zníženiu rizika vzniku rakoviny, pri častejšej konzumácii to môže byť až 50-percentný pokles tohto rizika. 

Výsledky ďalšej z množstva uskutočnených štúdií zas ukázali, že deti matiek, ktoré počas tehotenstva jedli aspoň štyri jablká za deň, len v ojedinelých prípadoch trpeli astmou.

Naopak, oveľa vyšší výskyt tohto ochorenia sa zistil u žien, ktoré konzumovali menej ako jedno jablko za týždeň.

Zázračné účinky jabĺk našli svoje uplatnenie aj v kozmetickom priemysle, napríklad pri výrobe vlasových produktov. Na to, že jablká spolu s odrodou hrozna chardonnay podporujú rast vlasov, prišli japonskí vedci v roku 2002.

Ešte stále si myslíte, že jablko z vašich záhrad je v porovnaní s exotickými druhmi ovocia príliš všedné?