Sobota 14. december 2019

extra plus

August 2014

Aktuálne číslo

Foto: archívFoto: archív

Najchutnejší liek

Čokoláda s vysokým obsahom kakaa vraj prospieva ľudskému zdraviu viac ako ovocie

Gabriela Pastvová

Ktosi raz povedal, že deň bez čokolády je ako deň bez slnka, s čím nepochybne súhlasia najmä milovníci tejto lahodnej pochúťky.

Mliečna, horká, biela, oriešková, s hrozienkami, mätou, jahodami... V súčasnosti poznáme nespočetné množstvo rôznych druhov či príchutí a výskumníci z celého sveta navyše prinášajú správy o tom, čo Aztékovia vedeli už dávno - čokoláda nie je len maškrtou, ale vďaka množstvu antioxidantov pozitívne pôsobí na naše fyzické i psychické zdravie.

Proti infarktu aj depresii
Ak aj vy patríte k ľuďom, pre ktorých je čokoláda jedným z najväčších potešení, ale pri jej konzumácii pociťujete výčitky svedomia, ubezpečujeme vás, že na to nemáte nijaký dôvod. 

Skupina vedcov okolo doktora Normana Hollenberga z Harvardovej univerzity totiž zistila, že kakao je jedinečná potravina, ktorá okrem iného pozitívne vplýva na krvný tlak, a preto sa konzumácia čokolády odporúča ako prevencia, ale aj liečba hypertenzie.

Výskum sa sústredil na obyvateľov súostrovia San Blas v Paname, u ktorých sa nezistili nijaké problémy s krvným tlakom práve vďaka konzumácii kakaových bôbov bohatých na flavonoidy. 

Naopak, ich príbuzní, ktorí sa presťahovali do hlavného mesta, boli nútení zmeniť stravovacie návyky a ich krvný tlak mal tendenciu zvyšovať sa.

Tento poznatok zaujal talianskych vedcov až tak, že sa rozhodli overiť si ho v praxi. Dvadsať pacientov s vysokým krvným tlakom pod ich dohľadom pätnásť dní konzumovalo primerané množstvo čokolády a výsledkom bol nielen znížený krvný tlak, ale aj pokles hladiny cholesterolu v krvi.

Vďaka bohatému obsahu antioxidantov čokoláda pozitívne vplýva aj na množstvo iných faktorov. Niekoľko kociek horkej čokolády denne znižuje zrážanlivosť krvi a zmierňuje riziko upchatia tepien, ktoré vedie k srdcovému infarktu.

Pravidelná konzumácia čokolády o 22 percent znižuje riziko mŕtvice a poslúžiť môže aj ako prevencia pred Alzheimerovou chorobou. Známe sú tiež pozitívne účinky čokolády na našu psychiku. 

Zvyšuje hladinu serotonínu v mozgu a vďaka horčíku nám pomáha zbaviť sa napätia a stresu. Kvalitná čokoláda navyše neutralizuje voľné radikály a tým pomáha našej pokožke zostať pružnou a sviežou.

Len horkú a s mierou
Pochopiteľne, nie je čokoláda ako čokoláda. Najlepšia je horká s čo najväčším obsahom kakaa, ktorá v mnohých ohľadoch prospieva telu viac ako ovocie. 

Kvalitná čokoláda musí obsahovať kakaové maslo a nie rastlinné tuky. Tie sa pri konzumácii dajú veľmi jednoducho spoznať - čokoláda sa nerozpúšťa, ale obalí jazyk, pretože na rozdiel od kakaového masla majú inú teplotu topenia.

Zdalo by sa, že niet zdravšej potraviny, no aj tu platí pravidlo, že všetkého veľa škodí. Aká je teda jej primeraná denná dávka? V zásade platí, že čím má čokoláda väčší obsah kakaa, tým viac jej môžeme zjesť, maximálne však 30 gramov denne.

Aj kvalitná čokoláda je totiž plná nasýtených tukov a kalórií. Kakao má okrem toho vysoký obsah purínov, a preto by čokoládu nemali jesť ľudia so zvýšenou hladinou kyseliny močovej.

Hovorí sa, že silný človek sa pozná podľa toho, že po rozlomení čokolády na dva kusy zje len jeden. Možno ste sa niekedy tiež zamýšľali nad tým, prečo je po ochutnaní kúska čokolády také ťažké odolať ďalšiemu. Súvisí to s látkami obsiahnutými v tejto maškrte.

Nachádza sa tu totiž nielen fenyletylamín, podobný hormónu uvoľňujúcemu sa pri zamilovaní, ale tiež látky viažuce sa na rovnaké mozgové receptory ako marihuana. 

Čokoláda stimuluje uvoľňovanie endorfínov, ktoré možno považovať za prirodzené telesné opiáty, no naša chuť na čokoládu vyplýva predovšetkým z jednoduchej skutočnosti - jej konzumácia nám prináša potešenie, upokojuje naše zmysly a takisto má i afrodiziakálne účinky, pre ktoré ju cirkev v stredoveku zakazovala.

Azda nikoho neprekvapí, že medzi milovníkov čokolády patril vychýrený zvodca Casanova, ale aj aztécky vladár Moctezuma I. Ten vypil denne až päťdesiat šálok koreneného kakaa - najmä však pred návštevou nevestincov.