Pondelok 22. apríl 2019

extra plus

August 2014

Aktuálne číslo

Foto: archívFoto: archív

Test Zelenina

Otestujte si svoje vedomosti o zelenine. Za každú správnu odpoveď si zarátajte 1 bod. Známkové hodnotenie: 17 - 21 bodov = 1,12 - 16 bodov = 2, 7 - 11 bodov = 3, 2 - 6 bodov = 4,0 - 1 bodov = 5.

1. Čo odlišuje zeleninu od ovocia?
A neobsahuje kyseliny
B neprodukuje plody opakovane
C neobsahuje nijaké vitamíny

2. Strukoviny sú užitočné nielen pre zdravie, ale aj pre životné prostredie - sú schopné absorbovať zo vzduchu ... a prenášať ho do pôdy, čím ju zúrodňujú.
A dusík
B kyslík
C ozón

3. Aký účinok má na ľudský organizmus chlorofyl, obsiahnutý v listovej zelenine?
A kyselinotvorný
B znižuje krvný tlak
C protizápalový, detoxikačný a zásaditý

4. Vňať koreňovej zeleniny:
A umožňuje metabolické procesy
B je zdrojom retinoidov
C obsahuje veľké množstvo rastového hormónu

5. Kde bol v 19. storočí vyšľachtený najmladší druh hlúbovej zeleniny - ružičkový kel?
A v Rusku
B v Nemecku
C v Belgicku

6. Na rozdiel od väčšiny zeleniny je mrkva zdravšia varená ako surová - z varenej mrkvy dokáže organizmus vstrebať až polovicu v nej obsiahnutého karoténu, zatiaľ čo zo surovej len...
A tretinu
B štvrtinu
C desatinu

7. ... je zelenina, korenie, ale aj liek - v starom Egypte ho využívali najmä ako afrodiziakum.
A Chren
B Zeler
C Kôpor

8. Koľkokrát viac vitamínu C ako citrón obsahuje paprika?
A desaťkrát
B päťkrát
C trikrát

9. Pôvodne divé formy kapusty poznali obyvatelia v krajinách okolo Stredozemného mora, pri Atlantickom oceáne, ale aj v Číne už v kamennej dobe. Do dnešnej podoby vyšľachtili kapustu...
A starí Rimania
B Indovia
C Aztékovia

10. Aký podiel vody obsahuje dužina uhorky, najzásaditejšej zeleniny?
A 37 percent
B 67 percent
C 97 percent

11. Rajčiak jedlý patrí do čeľade ..., čo ho zaraďuje medzi také plodiny ako zemiak, petúnia alebo mandragora.
A bôbovité
B ľuľkovité
C konopovité

12. Cibuľa obsahuje ... izoalliin, rozkladajúcu sa už pri príprave: enzým alliináza ju štiepi na propanthial-S-oxid, dráždiaci sliznicu a vyvolávajúci slzenie očí.
A esenciu
B vlákninu
C aminokyselinu

13. Brokolica pochádza pravdepodobne z oblasti Stredozemného mora a jej názov je odvodený z latinského slova brachium, čo znamená:
A kvet
B plod
C konár

14. Aká zelenina patrila k uctievaným plodinám v starom Egypte a jej hlinené modely mali svoje miesto dokonca v Tutanchamónovej hrobke?
A cesnak
B chren
C petržlen

15. Fazuľa, ktorá je vynikajúcou alternatívou mäsa, má svoj pôvod v Južnej Amerike a do Európy ju priviezli Španieli v...
A 14. storočí
B 16. storočí
C 18. storočí

16. Karfiolové ružice sú zdužinatené ... so šupinovými lístkami.
A kvety
B puky
C stopky a vetvičky

17. Ktorá plodina je hneď po ryži na druhom mieste v tradičnej indickej kuchyni?
A sója
B šošovica
C fazuľa

18. ..., teplomilná zelenina pôvodom z juhovýchodnej Ázie, obsahuje terpény, ktoré inaktivujú steroidné hormóny, podporujúce vznik určitých typov nádorov.
A Baklažán
B Špenát
C Zemiak

19. Zemiak obsahuje takmer 80 percent ..., zvyšok tvoria najmä bielkoviny a sacharidy.
A vody
B vlákniny
C minerálov

20. Čo sa kedysi ľudovo nazývalo korenie svätého Petra?
A ďumbier
B špargľa
C čakanka

21. Jeden z najlepších zeleninových zdrojov vlákniny je ibištek jedlý, inak nazývaný ... - pol šálky obsahuje takmer štyri gramy vlákniny.
A artičoka
B okra
C cícer

Správne odpovede: 1B, 2A, 3C, 4A, 5C, 6B, 7B, 8A, 9A, 10C, 11B, 12C, 13C, 14A, 15B, 16C, 17B, 18A, 19A, 20C, 21B