Sobota 31. október 2020

extra plus

September 2008

Aktuálne číslo

Foto: Pavel KapustaFoto: Pavel Kapusta

Varíme s Marcelou Laiferovou

Extra kuchyňa

To, že Marcela Laiferová je rovnako dobrá kuchárka ako speváčka, sa pokúsila verejnosť presvedčiť pred tromi rokmi, keď vydala netradičnú a veľmi úspešnú kuchársku knihu. Nás o tom presvedčila priamo vo svojej kuchyni. „Hovorí sa, že najnešťastnejší je ten, čo jedáva sám z hrnca. A jedlo ľudí naozaj zbližuje. Nerada chodím do reštaurácií, radšej pozvem priateľov a známych ku mne domov. Veľmi ma baví variť pre druhých, je to preto, že mám ľudí rada. Stolovanie vôbec nemusí byť veľkolepé a jedlo príliš drahé, hostia ocenia už samotné pozvanie a príjemnú atmosféru." Pani Marcela zozbierala stovky rôznych receptov, no ako vyštudovanú lekárku ju osobitne zaujímajú tie z oblasti zdravej výživy: „Zdravotný stav človeka a jeho choroby sú priamo závislé od jeho stravovacích návykov. Nie som síce vegetariánka, ale uprednostňujem pestrú stravu, kde je veľa zeleniny a ovocia." Počas našej návštevy nám pani Marcela pripravila dve chutné jedlá. Prvým je ruský boršč, druhým bravčové kotlety. „Milujem polievky - bez nich si neviem predstaviť obed," vraví. Boršč je podľa nej osobitný tým, že sa môže podávať aj ako hlavné jedlo. Obsahuje zeleninu so silným vývarom a mäsom a je bohatý na stopové prvky, prospešné pre organizmus. Druhé jedlo odporúča pre jeho nenáročnú prípravu a skvelý výsledok.

Ruský boršč

Pre 6 osôb potrebujeme: 500 g hovädzieho mäsa, 300 g bravčového mäsa, 2 bobkové listy, 3 zrniečka nového korenia, 4 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, 4 mrkvy, 4 petržleny, 1 zeler, 2 cvikle, polovicu hlávkovej kapusty, zelerovú a petržlenovú vňať, 1 lyžičku solčanky, vegetu, soľ
Mäso uvaríme v osolenej vode, pričom najprv varíme hovädzie, a až keď je polomäkké, pridáme bravčové. Do vody s mäsom pridáme bobkový list a nové korenie. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme nakrájanú zeleninu: cviklu, mrkvu, petržlen, zeler, cesnak a cibuľu. Varíme asi 15 minút a až nakoniec pridáme najemno nakrájanú hlávkovú kapustu. Dovárame ešte asi 20 minút. Potom mäso vyberieme, necháme vychladnúť, nakrájame na úhľadné kúsky a vložíme späť do polievky. Uvarenú polievku dokyslíme citrónom alebo octom, pridáme bylinky, vegetu, solčanku a soľ podľa chuti. Boršč dochutíme tesne pred konzumáciou kyslou smotanou a bylinkami.

Bravčové kotlety na taliansky spôsob

Pre 6 osôb potrebujeme: 1 kg vykosteného bravčového karé, 300 ml kyslej smotany, 200 g údeného syra, soľ, čierne korenie, mletú červenú papriku, 1 kg mrazenej zeleniny, olivový olej, maslo, talianske bylinky
Karé nakrájame na plátky. Zľahka vyklepeme a z oboch strán rýchlo opečieme na olivovom oleji. Mäso poukladáme na plech, posolíme a okoreníme. Nastrúhame syr a rozvrstvíme po mäse. Zalejeme kyslou smotanou, pridáme bylinky a mletú červenú papriku. Prikryjeme alobalom a vložíme do rúry. Asi po 15 minútach alobal odstránime, aby sa odparila voda. Pečieme asi 20 minút. Veľmi vhodnou prílohou počas leta je dusená zelenina na masle. Kotlety však môžeme podávať aj so zemiakovou kašou.

Fotografia:
Marcela Laiferová priznáva, že ako mladé dievča vôbec nevedela variť. „Keď som sa mala vydávať, moja mama sa bála, že manželovi budem robiť len obložené chlebíky... Do môjho muža, doktora Laifera, som bola po uši zamilovaná. A keďže láska ide cez žalúdok, začala som vo veľkom nakupovať kuchárske knihy, lebo som mu chcela pripraviť čo najchutnejšie jedlá. Stále som telefonovala mame a ona mi radila, čo ako urobiť. Nakoniec som vo varení našla záľubu a dnes som gazdinka, ako sa patrí."