Utorok 22. október 2019

extra plus

September 2007

Aktuálne číslo

Foto: Pavel KapustaFoto: Pavel Kapusta

Varíme s Ľudovítom Števkom

Extra kuchyňa

„Človek je aj očami, jedlo preto musí vyzerať pestro a pútavo," hovorí niekdajší dlhoročný šéfredaktor Hlavnej redakcie vysielania pre deti a mládež STV a kmeňový spolupracovník redakcie Extra plus Ľudovít Števko. Študoval výtvarné umenie, a tak niet divu, že ho okrem chuti jedál fascinuje aj ich farebná pestrosť.

Vo voľnom čase sa venuje hubárčine a záhradkárčeniu, vďaka čomu má vo svojej kuchyni vždy dostatok surovín na prípravu kulinárskych špecialít. Kulinárske umenie podľa neho spočíva v bohatej fantázii toho, kto sa mu venuje. Kto nemá fantáziu, zákonite nemôže byť dobrým kuchárom: každý recept by mal človek ozvláštniť vlastným postupom a ingredienciami.

Obľubuje tradičné slovenské jedlá, no svoje inšpirácie nachádza aj v čínskej a japonskej kuchyni, ktoré patria medzi najmenej kalorické na svete. Rád mieša rôzne národné kuchyne, čo považuje za pozitívum, obohacujúce jedálny lístok.

Jedlá, ktoré pripravil pre čitateľov Extra plus, sú jeho originálnymi receptami. V prvom je základnou surovinou u nás čoraz používanejší baklažán. Zeleninový šalát s hubami a kúskami ovčieho syra vybral preto, že je veľmi zdravý a lahodí oku i jazyku.

Voňavý baklažán

Pre 4 osoby potrebujeme: 2 väčšie baklažány, 2 paradajky,

2 cibule, 2-3 lyžice sójových klíčkov alebo klíčkov fazule mungo, 10 dkg postrúhaného syra, 6 strúčikov cesnaku, 2 štipľavé papričky, viazaničku čerstvej majoránky, čubricu, ďumbier, čierne korenie, morskú soľ, za studena lisovaný olivový olej

dscn1174.jpg(dscn1174.jpg)

Baklažány umyjeme, prerežeme po dĺžke na polovice a vydlabeme z nich dužinu. Takto vyprázdnené baklažány jemne opečieme. Cibuľu pokrájame na kocky a opečieme na olivovom oleji. Dužinu z baklažánu nakrájame na malé kocky a pridáme k opečenej cibuľke. Paradajky tiež nakrájame na malé kocky a polovicu z nich primiešame k cibuli a dužine. Do zmesi nasypeme polovicu z pripravených sójových klíčkov alebo klíčkov munga, ochutíme štipľavými papričkami, pretlačeným cesnakom, viazaničkou čerstvej majoránky, čubricou, ďumbierom, čiernym korením a morskou soľou. Zmes dusíme asi päť minút. Do vychladnutej zmesi pridáme polovicu nastrúhaného syra a dobre premiešame. Potom naplníme vydlabané baklažány pripravenou zmesou a dáme ich na 15 minút zapekať. Potom baklažány vyberieme a navrch poukladáme nakrájané paradajky, klíčky, čerstvú majoránku, postrúhaný syr a zapekáme asi päť minút. Voňavé baklažány servírujeme s dusenou ryžou parboiled.

Šalát očovského baču

Pre 4 osoby potrebujeme: 2 červené cibule, 3 zelené papriky, 2 paradajky, 2 šalátové uhorky, 20 dkg ovčieho syra, 15 dkg zaváraných húb, viazaničku čerstvej mäty piepornej, 1 lyžicu za studena lisovaného olivového oleja, štipku soli, bylinky

grecky-salat.jpg(grecky-salat.jpg)

Zeleninu na šalát očistíme a dobre umyjeme. Zelené papriky, paradajky, uhorky a červenú cibuľu nakrájame na kocky. Nakrájanú zeleninu vložíme do misy a zmiešame ju s nakrájaným ovčím syrom a hubami. Čerstvú mätu natrháme na lístočky, pridáme ju k zelenine, dochutíme soľou a pokvapkáme olivovým olejom. Zľahka premiešame a ozdobíme čerstvými bylinkami podľa vlastného výberu.