Utorok 22. október 2019

extra plus

August 2007

Aktuálne číslo

Foto: Pavel KapustaFoto: Pavel Kapusta

Varíme s Denisou Pogačovou

Nad tým, či je varenie umením, sa niekdajšia hlásateľka, redaktorka a moderátorka STV, dnes šéfredaktorka zákazníckeho časopisu Jednota obchodnej siete COOP Jednota Denisa Pogačová nikdy nezamýšľala. Varenie chápe ako činnosť, ktorej zmyslom je, aby sa ľudia s chuťou najedli a aby to, čo jedia, aj dobre vyzeralo.

Kuchárske nadanie vraj zdedila po mame a babke, ktorá bola profesionálnou kuchárkou. Napriek tomu sa vyhýba zložitým receptom, pri ktorých musí prežiť v kuchyni veľa času. Preto varí jednoduché, zväčša prírodné a grilované jedlá. Vyhovujú jej jedlá racionálnej výživy - nielen preto, že je to teraz „trendové", ale preto, lebo jej jednoducho chutia.

Z mäsa konzumuje len kuracie a rybacie. Priznáva však, že občas musí pre svojho priateľa „mäsotariána" vyprážať klasické rezne. Jej najobľúbenejším pokrmom je pizza, ktorú si dopraje v reštauráciách. Tiež obľubuje zeleninové šaláty s hriankami potretými bylinkovým maslom.

Svoje kulinárske výtvory ochucuje výhradne bylinkami z vlastnej záhrady. Neznáša totiž ostré chute jedál - „prevegetované", prekorenené, presladené. Jedlá, ktoré pripravila pre čitateľov Extra plus, sú podľa nej jednoduché a trochu exotické. Tak teda, dobrú chuť!

Toskánsky závitok

Pre 4 osoby potrebujeme: 200 g anglickej slaniny pokrájanej na tenké plátky, 4 kuracie prsičká, 12 lístkov čerstvej šalvie, 1 lyžicu olivového oleja, soľ, korenie

(varenie 2.jpg)

Na doštičku rozložíme niekoľko plátkov slaniny tak, aby sa na dlhších stranách trocha prekrývali. Naprieč položíme kurací rezeň, jemne ho osolíme a okoreníme a položíme naň tri šalviové lístky. Potom mäso zarolujeme do slaniny tak, aby v nej bolo schované. V prípade potreby závitok spevníme ihlicou. Rovnakým spôsobom pripravíme aj ostatné balíčky. Na oleji v panvici s hrubším dnom rozpálime olivový olej a závitky na ňom dôkladne poopekáme z každej strany, kým slanina nie je opečená do zlatista. Začneme na tej strane, kde sa balíček spája, potom by sa nemal rozmotávať. Podávame s červeným vínom, zeleninou, opečenými kúskami bagety alebo varenými zemiakmi. Toto jedlo si môžete pripraviť aj na záhradnom grile.

Diéta Papuánca (grilované banány)

Pre 2 osoby potrebujeme: dva ešte zelené nie celkom zrelé banány, osem okrúhlych piškót, rozpustenú tmavú čokoládu, trochu vanilkového cukru, vanilkovú zmrzlinu alebo vyšľahanú šľahačku

(varenie 3.jpg)

Banány so šupkou poriadne poumývame a osušíme. Rúru si nastavíme na grilovanie a keď sa vyhreje, vložíme do nej pekáč s banánmi. Grilujeme dovtedy, kým šupa celkom nestmavne. Potom ich vyberieme, šupku navrchu nakrojíme a jemne pootvoríme. Po oboch stranách banána pod ňu vložíme piškóty, jemne posypeme troškou vanilkového cukru (nemusíme) a na 5 minút opäť vložíme do už vypnutej rúry, aby piškóty nasiakli šťavou a zmäkli. Po vybratí polejeme čokoládou a servírujeme s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo so šľahačkou. Podobne si banány môžete pripraviť aj v záhrade na grile.