Utorok 22. január 2019

extra plus

Júl 2007

Aktuálne číslo

Foto: Pavel KapustaFoto: Pavel Kapusta

Varíme s Petrom Hečkom

Extra kuchyňa

Spevák, skladateľ a producent Peter Hečko si myslí, že dobré jedlo je dôležitou súčasťou plnohodnotného a spokojného života, aj keď je presvedčený, že rozhodne nežijeme preto, aby sme jedli. Favorizuje najmä tradičné slovenské jedlá, ryby, kurací perkelt, grilované kuracie stehienka a krídelká, miluje jaternice, guláše, fazuľovú, šošovicovú či držkovú polievku.

Vianoce si nevie predstaviť bez kapra s klasickým zemiakovo-cibuľovým šalátom. Snaží sa konzumovať čo najmenej červeného mäsa, no čím je starší, tým intenzívnejšie uvažuje nad tým, že sa stane úplným vegetariánom.

Motivuje ho pritom etický rozmer vegetariánstva. „Bolí ma srdce, keď si uvedomím, koľko zvierat musí umrieť, aby si ľudstvo uspokojilo svoje chute." P. Hečko sa dnes venuje vareniu menej ako kedysi, štafetu po otcovi prebral jeho syn Michal, ktorý je futbalistom, no zároveň neobyčajne šikovným kuchárom. Má na to aj vzdelanie - vyštudoval hotelovú školu.

Varí však zásadne iba doma - neraz spolu s otcom, čoho sme boli svedkami aj počas našej návštevy u Hečkovcov. P. Hečko v kooperácii so synom pre čitateľov Extra plus pripravil dva mimoriadne lahodné pokrmy - veríme, že ak si ich pripravíte doma, budú vám chutiť rovnako ako nám.

Hovädzí steak s opekanými zemiakmi a šalátom z rukoly

Pre 5 osôb potrebujeme: 1 kg pravej hovädzej sviečkovice, steakové korenie, biele mleté korenie, cesnak, olivový olej, soľ, 5 plátkov oravskej slaniny, 25 ks cherry paradajok, 200 g rukoly

steak.jpg(steak.jpg)

Sviečkovicu nakrájame asi na centimetrové plátky. Do misy dáme roztlačený cesnak, steakové korenie, soľ, olivový olej a biele mleté korenie. Ingrediencie pomiešame. Do marinády vložíme plátky sviečkovice a dáme asi na dve hodiny do chladničky. Na panvici zohrejeme olivový olej a steaky zo sviečkovice opekáme z každej strany približne štyri minúty. Následne opečieme plátky oravskej slaniny. Umyjeme paradajky a na olivovom oleji ich jemne opečieme. Potom ponapichujeme slaninu s paradajkami na špajľu. Steaky naservírujeme na taniere a na vrch uložíme slaninovo-paradajkový špíz. Podávame s mladými zemiakmi upečenými v šupke. K jedlu sa výborne hodí dobré červené víno a šalát z rukoly, ktorý pripravíme z paradajok, mladej cibuľky a lístkov rukoly. Šalát ochutíme olivovým olejom zmiešaným s pretlačeným cesnakom, bielym korením a bielym octom balzamico.

Plnené flambované palacinky

Pre 5 osôb potrebujeme: cesto na desať palaciniek, 5 lyžíc kryštálového cukru, 250 g jemného tvarohu, škoricový cukor, 150 g masla, 150 g jahodového džemu, 0,5 dl griotky, šľahačku, čerstvé maliny, 1 dl hruškovice

palacinky.jpg(palacinky.jpg)

Palacinky pripravíme z klasického cesta. Z jemného tvarohu a škoricového cukru pripravíme plnku. Palacinky naplníme pripravenou zmesou a zložíme do tvaru šatôčky. Do panvice nasypeme kryštálový cukor, ktorý necháme skaramelizovať, potom pridáme maslo. Premiešame a postupne pridávame jahodový džem a griotku. Do takto pripravenej zmesi v panvici poukladáme naplnené palacinky. Palacinky na panvici zohrejeme a vzápätí pridáme hruškovicu, ktorú zapálime zapaľovačom (takýmto spôsobom palacinky oflambujeme). Po vyhasnutí plameňa okamžite servírujeme. Tesne pred podávaním palacinky ozdobíme šľahačkou a čerstvými malinami.