Nedeľa 20. september 2020

extra plus

Október 2009

Aktuálne číslo

Foto: archívFoto: archív

Jeseň s borievkou

Poradňa

Nela Mayerová

Jednou z plodín dozrievajúcich na jeseň je borievka obyčajná. Tento nenáročný vždyzelený stromček alebo ker so sivohnedou kôrou má zvyčajne viac kmeňov. Rastie na suchších a vápencových pôdach, najčastejšie na kamenistých stráňach, okrajoch lesov alebo v redších ihličnatých lesoch. Darí sa mu všade, kde je teplo a sucho.
Borievka je dvojdomá rastlina. Jej pichľavé ihlicovité listy dlhé 4 - 6 milimetrov tvoria trojpočetné prasleny. Kvitne od mája do júna a semená dozrievajú až na jeseň ďalšieho roku. Plody sú najprv zelené, po dozretí takmer čierne. Zbierajú sa od septembra do novembra, zvyčajne striasaním. Sušíme ich rýchlo v tieni pri teplote do 35 °C a pri dobrej ventilácii. Vysušené plody sú zvonka fialovočierne, niekedy pokryté suchým voskovým povlakom, zvnútra sú tmavozelené. Majú príjemnú vôňu a sladkastú chuť. Uskladňujeme ich na tienistom, suchom a vzdušnom mieste.
Bobule borievky obsahujú jedno percento éterického oleja, v ktorom sa nachádzajú terpénové deriváty, invertný cukor (zmes glukózy a fruktózy), horký glykozid juniperín, flavónové glykozidy, pektín a vitamín C. Flavónové glykozidy a terpén junén pôsobia močopudne a majú dezinfekčný účinok na močové cesty. Pomáhajú pri obličkových kameňoch a zápaloch obličiek. Pri akútnej a chronickej nefritíde sa užívanie neodporúča, pretože môžu podráždiť obličky. Ich antiseptické vlastnosti sa využívajú aj pri liečbe infekcií močových ciest, predovšetkým močového mechúra.
Borievkové plody regulujú látkovú výmenu, a tak priaznivo pôsobia pri dne, neuralgii a myalgii. Olej z nich sa aplikuje na kĺby pri reumatických ochoreniach. Ich užívanie sa odporúča aj pri žalúdočných a pečeňových ochoreniach, vodnatieľke, bolestiach žalúdka a čriev, ťažkostiach pri močení, hemoroidoch či záduchu. Pri bronchitíde pomáhajú pri odkašliavaní, kúpeľ z nich je vhodný pri ekzémoch a dermatitíde.
Borievka obyčajná sa najčastejšie užíva vnútorne. Odvar pripravíme z jednej až dvoch polievkových lyžíc plodov zaliatím 400 mililitrami vriacej vody, varíme 3 minúty a necháme lúhovať 30 minút. Precedený odvar užívame v dávkach 80 - 120 mililitrov trikrát denne 15 minút pred jedlom. Liečba trvá dvadsať dní, odporúča sa byť pod lekárskym dohľadom. Na prípravu kúpeľa potrebujeme 200 gramov plodov a jeden liter vody.
Borievka sa pre svoju výraznú chuť oddávna používala ako korenie. Vynikajúcu arómu dodá predovšetkým mäsu. Možno z nej pripraviť aj chutný lekvár, ktorý si zachováva liečivé účinky. Jedna až dve lyžičky borievkového lekváru denne podporia funkciu žlčníka a obličiek, okrem toho priaznivo pôsobia proti zadržiavaniu vody v organizme.
Plody borievky sa neodporúča konzumovať počas ťarchavosti. Mohli by vyvolať sťahy maternice a spôsobiť potrat.