Sobota 16. november 2019

extra plus

December 2009

Aktuálne číslo

Foto: archívFoto: archív

Test Med

Otestujte si svoje vedomosti o mede. Za každú správnu odpoveď si zarátajte 1 bod. Známkové hodnotenie: 21 - 25 bodov = 1, 16 - 20 bodov = 2, 11 - 15 bodov = 3, 6 - 10 bodov = 4, 0 - 5 bodov = 5.

1. Včely medonosné sa delia na ... rozličných druhov.
A päť
B šesť
C sedem

2. Med je zmesou vody, ktorá tvorí jeho štvrtinu, a dvoch jednoduchých cukrov:
A glukózy a sacharózy
B fruktózy a glukózy
C fruktózy a sacharózy

3. Už ... rukopisy z 2. tisícročia pred n. l. spomínajú med ako vynikajúci prostriedok na hojenie rán pre jeho antibakteriálne účinky.
A indické
B egyptské
C čínske

4. Antibakteriálne účinky medu spočívajú v pôsobení inhibínov a v tvorbe...
A éterických olejov
B dextrínov
C peroxidu vodíka

5. ... polievali medom základy budov pri stavbe mesta.
A V Babylone
B V Ríme
C V Aténach

6. Aká je približná hmotnosť jedného litra medu?
A 0,8 kilogramu
B 1,4 kilogramu
C 1,9 kilogramu

7. Množstvo nektáru potrebné na vyprodukovanie jedného kilogramu medu závisí od ...
A množstva včiel v úli
B ročného obdobia
C koncentrácie cukrov v nektári

8. V úli včely prenášajú nektár a medovicu z bunky do bunky, pritom z nich odparujú vodu, zahusťujú ich a pridávajú ... zo svojich žliaz, čím med zároveň zreje.
A enzýmy
B kyseliny
C proteíny

9. Aký je percentuálny podiel bielkovín v mede?
A 2 - 2,5
B 1 - 1,5
C 0,1 - 0,5

10. Med obsahuje všetky stopové prvky okrem...
A železa
B selénu
C mangánu

11. Ak sa med zohreje na teplotu vyššiu ako ..., stratí veľa zo svojich liečivých účinkov.
A 40 °C
B 35 °C
C 30 °C

12. Prirodzenou vlastnosťou medu je kryštalizácia, jej rýchlosť závisí od...
A podmienok skladovania
B podielu organických kyselín
C množstva hroznového cukru

13. Ktorý med sa kryštalizuje najpomalšie?
A bazový
B lipový
C agátový

14. ... má po skryštalizovaní belavú farbu.
A Repkový med
B Med z vresu
C Med z jedľovej medovice

15. Pri kryštalizácii zlatožltého ... medu sa tvoria dve vrstvy: hustá spodná a vrchná tekutá.
A lesného
B slnečnicového
C lipového

16. ... pochádzajúci prevažne zo sekrétov rastlín, stromov a z výlučkov hmyzu, obsahuje zvyčajne menej vody a má výrazne vyšší podiel minerálnych látok.
A Medovicový med
B Lesný med
C Čajovníkový med

17. Medy z ... majú žltú až tmavohnedú farbu a pomerne dlho vydržia v tekutom stave.
A ďateliny
B ovocných stromov
C lúčnych kvetov

18. Akú farbu má malinový med?
A ružovkastú
B žltohnedú
C tmavohnedú

19. Včely zbierajúce peľ z ... môžu produkovať jedovatý med, ktorý po požití spôsobí ochrnutie.
A facélií
B čistca
C rododendrónov

20. ... med má najvyšší podiel peľu, preto nie je vhodný pre alergikov.
A Kvetový
B Horský
C Agátový

21. Ktorý med ako jediný obsahuje protirakovinové látky?
A púpavový
B repkový
C slnečnicový

22. Včelársky rok sa spravidla končí v polovici júla, keď kvitne...
A repka
B lipa
C agát

23. Medzi najcennejšie nektárodarné rastliny patrí ..., je však mimoriadne citlivý na počasie.
A agát
B vres
C čistec

24. Medovina, ktorá vzniká kvasením roztoku včelieho medu a vody pomocou kvasiniek, obsahuje ... alkoholu.
A 8 - 10 percent
B 12 - 14 percent
C 20 - 25 percent

25. Aká je odporúčaná spotreba medu pre jedného človeka na rok?
A 1,5 kilogramu
B 3,5 kilogramu
C 6,5 kilogramu

Správne odpovede: 1A, 2B, 3B, 4C, 5A, 6B, 7C, 8A, 9C, 10B, 11A, 12C, 13C, 14A, 15B, 16A, 17C, 18B, 19C, 20A, 21B, 22B, 23A, 24B, 25C