Sobota 16. november 2019

extra plus

December 2009

Aktuálne číslo

Foto: archívFoto: archív

Varíme s Júliou Hečkovou

Extra kuchyňa

Júlia Hečková je známa pozitívnym vzťahom k racionálnej výžive a snaží sa žiť podľa Hippokratovho hesla „Nech je jedlo vaším liekom." Hovorí, že v obchodoch je dnes množstvo potravín, ktorým by sme sa mali skôr vyhnúť, pretože obsahujú veľa konzervantov, tzv. éčok. „Snažím sa variť čo najviac doma a z nekonzervovaných surovín, naturálnejšie," hovorí speváčka, ktorá už niekoľko rokov žije v Prahe spolu s manželom a päťročným synom. „Pri varení používam čerstvú zeleninu, veľa cibule, cesnaku, byliniek, zemiaky, ryžu a čerstvé mäso. Snažím sa ich nakupovať v biokvalite, väčšinou na trhu. Nedávno som zistila, že dokonca aj mleté mäso obsahuje éčka, tak si vždy radšej nechám čerstvé mäso pomlieť v mäsiarstve. Ale je fakt, že človek by musel bývať na dedine, aby mohol jesť iba biostravu." Na otázku, kde vnikla do tajov kuchárskeho umenia, odpovedá, že veľa odpozerala od svojej mamy. „Pokiaľ ide o varenie, v období, keď sme sa s bratom Petrom naplno venovali speváckej kariére, som sa úplne spoliehala na mamu a tiež som sa veľa stravovala v reštauráciách. Až keď som mala 28 rokov, začala som sa ‚kuchtením‘ zaoberať viac. Myslím, že odvtedy som sa dosť vypracovala," smeje sa. A čo patrí k obľúbeným Júliiným jedlám? „Milujem pizzu, cestoviny, taliansku kuchyňu, ryby. Muž je fanúšik indickej kuchyne, venuje sa tomu od mladosti a mňa na ňu tiež naučil. Pokiaľ ide o našské jedlá, neodolám sviečkovej a zbožňujem čokoľvek s májovou bryndzou. Dávam si však pozor na množstvo - aj v jedení platí, že v najlepšom treba prestať. Celý život držím diétu, po šiestej vôbec nejem."

Kura na spôsob bažanta

Pre 2 osoby potrebujeme: 2 kuracie stehná, 100 g údenej slaniny, soľ, jalovec, bobkový list, celé nové korenie, korenie na divinu, zavárané brusnice, 8 zemiakov, 2 dcl vody
Kura dobre umyjeme a nasolíme. Slaninu nakrájame na jemné plátky, ktoré spolu s bobkovým listom, guľôčkami jalovca a nového korenia povkladáme pod kožu stehna a dobre posypeme mletým korením na divinu. Potom stehná poukladáme do misy z jenského skla a podlejeme vodou. Vložíme do rozohriatej rúry. Po 15 minútach pečenia misu zakryjeme a teplotu nastavíme na 170-200 °C. Pečieme približne 45 minút. Zemiaky očistíme a nakrájame na štvrtky, pridáme k mäsu a opäť pečieme odkryté 15 minút. Na ďalších 30 minút misu zakryjeme. Na záver misu opäť odkryjeme a pri zvýšenej teplote 220 °C pečieme do chrumkava ešte 15 minút. Podávame s brusnicami.

Bublaninová bábovka

Pre 4 osoby potrebujeme: 4 vajcia, 200 g cukru, 200 g polohrubej múky, 5 cl vody, 5 cl oleja, 2 lyžičky kakaa, šťavu a nastrúhanú kôru z jedného citróna
Bielky z dvoch vajec oddelíme na sneh. Zvyšné žĺtky a ostatné vajcia vyšľaháme s cukrom. Citrón umyjeme a nastrúhame z neho kôru, ktorú spolu so šťavou z citróna pridáme k vyšľahaným vajciam s cukrom. Do tejto hmoty postupne pridáme olej, vodu a múku. Bielky vyšľaháme a nakoniec ich pridáme do cesta. Všetko zľahka premiešame. Do vymastenej bábovkovej formy vylejeme polovicu cesta, k zvyšnému cestu primiešame kakao a takisto nalejeme do formy. Bábovku vložíme do predhriatej rúry a pečieme 45-50 minút pri teplote 150 °C.

Fotografia:
„Recept na bábovku z bublaninového cesta mám od mojej mamy. Je ľahko stráviteľná. Na raňajky si ku káve vždy dávame niečo sladké a často práve túto našu domácu pochúťku, ktorú uprednostňujeme pred tými ,éčkovými' z obchodu," hovorí Júlia Hečková o múčniku z vlastnej kuchyne, ktorý odporúča čitateľom. Ako hlavné jedlo vybrala kura na spôsob bažanta: „Na chate v Jizerských horách si robievame bažanta na slaninke. Manžel nemá rád klasické kura, ale keď sa pripraví s koreninami určenými na divinu a so slaninkou podobne ako bažant, veľmi mu chutí. Pritom sa pečú aj zemiaky, ktoré nasajú tú úžasnú chuť, a keď sa k tomu ešte pridajú brusnice, je to super."