Štvrtok 22. február 2024

extra plus

Apríl 2010

Aktuálne číslo

Foto: archívFoto: archív

Varíme s Ľubomírou Slotovou

Extra kuchyňa

Hoci to na jej postave nevidno, v živote Ľubomíry Slotovej, vyštudovanej právničky, módnej návrhárky a manželky známeho politika hrá jedlo dôležitú úlohu. Sama seba považuje za gurmánku a priznáva, že často navštevuje dobré reštaurácie, kde si rada pochutná najmä na exotických jedlách. Najradšej však varí doma podľa vlastných receptov. „Vždy som snívala o veľkej rodine, ktorej by som mohla minimálne raz do týždňa navariť niečo nové a netradičné a najväčším ocenením by pre mňa bolo, keby im to chutilo," hovorí Ľubka. V kuchyni sa však nekrúti každý deň, pretože veľa času jej zaberá módne návrhárstvo a, samozrejme, dostatočne ju „zamestnáva" aj malá dcérka Sofia. Pani Slotová nepečie, lebo sladké okrem čokolády príliš neobľubuje a nepraje si to ani jej manžel, ktorý je vraj „dosť mlsný" a musí si dávať pozor, aby nepribral. Ľubka do svojho jedálnička zaraďuje veľa zeleniny a ovocia. Ako gurmán-samouk zbožňuje slovenskú klasiku - bryn­dzové halušky, sviečkovú, pečenú kačicu s kapustou a knedľou, ale aj segedínsky guláš. Z medzinárodnej kuchyne jej vyhovuje talianska, libanonská a grécka. Domáca strava je však pre rodinu predsa len najvhodnejší pokrm, aj keď sú dnes dvere otvorené pre kuchyne prakticky z celého gurmánskeho sveta. Ľubka to potvrdzuje: „Ak sa spýtate môjho manžela na nejakú špecialitu, tak vám odpovie, že nijaká svetová špecialita sa nevyrovná makovej štrúdli od mojej mamy."

Wok Ľubomíra

Pre 4 osoby potrebujeme: 1 konzervu bambusových výhonkov, 1 konzervu sójových klíčkov, 100 g bravčového mäsa (pliecka), 100 g hovädzieho mäsa (sviečkovice), 100 g morčacích pŕs, solamyl na zahustenie, sójovú omáčku, wok-omáčku, bielu časť z póru, čerstvý alebo sušený ďumbier, soľ, škoricu, 1 mandarínku, 1 dl oleja, 2 strúčiky cesnaku
Mäso nakrájané na tenké pásiky ochutíme zmesou oleja, sójovej omáčky, štipky ďumbiera, roztlačeného cesnaku, soli a necháme minimálne štyri hodiny odležať v chlade. Na wok panvici ho na strednom ohni restujeme do mäkka. Keď je hotové, pridáme bambusové výhonky, sójové klíčky a pór. Nakoniec pridáme štipku škorice a šťavu z jednej mandarínky. Podávame s basmati ryžou.

Teľací steak s hermelínom

Pre 1 osobu potrebujeme: 200 g teľacieho chrbta, olivový olej, cesnak, morskú soľ, drvené korenie, 1 hermelín
Teľací chrbát ochutíme drveným korením, cesnakom a morskou soľou, potom ho prudko opečieme na olivovom oleji. Po opečení z oboch strán dáme mäso do rúry na cca 12 minút a pečieme pri teplote 180 - 190° C. Takto upravené mäso necháme 2-3 minúty odležať. Hermelín opečieme z oboch strán a naservírujeme na steak. Chuť mäsa zvýrazníme brusnicovou omáčkou. Vhodnou prílohou sú restované šúľance.

Brusnicová omáčka
Potrebujeme: 50 g masla, 1 dl červeného vína, 50 g čerstvých brusníc, vetvičku rozmarínu

Maslo roztopíme a pridáme čerstvé brusnice. Jemne ich blanšírujeme, pridáme červené víno a rozmarín. Všetko za stáleho miešania privedieme do varu a dusíme, pokým omáčka primerane nezhustne.

Fotografia:
„Wok Ľubomíra je môj nedávny výmysel," hovorí Ľubomíra Slotová o jednom z dvoch hlavných jedál, ktoré pripravila pre čitateľov Extra plus. „Keď som prvýkrát začala s jeho prípravou, vravela som si, že to bude pravá čínska chuť, ale potom som začala vymýšľať, vzala som mandarínku, vytlačila z nej šťavu, pridala škoricu, a zrazu som bola v Indii... Toto jedlo má čínsku farebnosť a indickú arómu." Dodáva, že exotické jedlo manželovi veľmi chutí - aj preto, že obľubuje rôzne soté podávané s ryžou a všeobecne všetko, v čom je ryža. Ako druhé hlavné jedlo Ľubka pripravila teľací steak s hermelínom a brusnicovou omáčkou, pretože medzi jej favorizované mäso patrí jahňacina a teľacina.