Štvrtok 22. február 2024

extra plus

Máj 2010

Aktuálne číslo

Foto: Pavel KapustaFoto: Pavel Kapusta

Varíme s Karin Majtánovou

Extra kuchyňa

Prvá Miss Slovenskej republiky z roku 1993, dnes televízna moderátorka Karin Majtánová, je podľa hodnotenia jej blízkych a priateľov aj úspešnou kuchárkou, hoci sama priznáva, že skôr z nutnosti. Nepatrí totiž k ženám, ktoré prežívajú denne niekoľko hodín pri sporáku. „Snažím sa vždy navariť na dva dni," hovorí Karin, zamestnaná matka dvoch detí. „Kuchtenie ma celkom baví, voľný čas však radšej venujem deťom. Keby som bola sama, určite by som nevarila." Ani ona, ani jej rodina vraj vôbec nie sú na sladké, takže buchty nepečie, dokonca nepripravuje ani sladké slíže, na rodinnom jedálnom lístku býva u nich najčastejšie mäso a zelenina. Karin sa netají tým, že k jedlu ako takému má pozi­tívny vzťah - medzi jej najobľúbenejšie patrí tatársky biftek, zabíjačkové špeciality, pečené mäso všetkých druhov a huspenina. Vzápätí však dodáva, že je typ, ktorý sa musí v jedení krotiť. Keď si raz za čas dopraje svoje obľúbené mäsové špeciality, vždy potom aspoň dva dni drží chrumkavú zeleninovú diétu, ktorej dáva prívlastok zajačia. Pre čitateľov Extra plus vybrala Karin dve jedlá, ktoré doma často pripravuje. Kuracie rezne so šampiňónovo-syrovou omáčkou sú originálne netradičnou kombináciou chutí. Netradičné je aj Karinino tiramisu, do ktorého nepridáva bielky ani šľahačku. Vďaka tomu, že doň idú len žĺtky, sladká pochúťka rýchlo stuhne, a tak sa dá na roz­diel od bežného talianskeho múčnika jesť ešte v ten istý deň, ako ho pripravíme.

Kuracie rezne so šampiňónovo-syrovou omáčkou

Pre 4 osoby potrebujeme: 600 g kuracích pŕs, soľ, korenie, múku, 3 vajcia, strúhanku, 125 g masla, 2 lyžice hladkej múky, 3 dl kuracieho vývaru (bujónu), 250 g čerstvých šampiňónov, 250 ml 33-percentnej šľahačkovej smotany, 200 g nastrúhaného syra
Mäso umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme a jemne naklepeme, necháme asi hodinu odstáť. Kuracie rezne obalíme v trojobale - múka, vajce a strúhanka. Takto pripravené mäso vypražíme, uložíme do misy a udržiavame v teple. Rezne podávame so šampiňónovo-syrovou omáčkou a zemiakmi, uvarenými v šupke a jemne opečenými na panvici.

Šampiňónovo-syrová omáčka
V mise rozpustíme maslo a pridáme múku, urobíme svetlú zá­smažku. Za stáleho miešania pridáme zeleninový vývar, chvíľu povaríme a pridáme nakrájané šampiňóny, varíme asi päť minút. Potom pridáme smotanu a za stáleho miešania pridávame nastrúhaný syr. Omáčku miešame, kým sa syr nerozpustí.

Netradičné tiramisu

Pre 4 osoby potrebujeme: 2 balíky podlhovastých piškót, 500 g ta­lianskeho syra mascarpone, 3 dl kávy (Nescafé), 1/2 dl rumu alebo metaxy, 4 žĺtky, 250 g práškového cukru, kakao
Žĺtky dobre vymiešame s cukrom a postupne zľahka pridávame mascarpone, kým sa nevytvorí hladký krém. Do kávy pridáme rum alebo metaxu. V tejto zmesi potom namáčame piškóty, ktoré poukladáme do misy tesne vedľa seba. Na piškóty natrieme krém, na ten opäť poukladáme piškóty a opäť krém. Poslednú vrstvu krému posypeme kakaom a uložíme do chladničky aspoň na tri hodiny.

Fotografia:
„Mám rada veľké rodinné stretnutia, ale vyhovuje mi aj posedenie pri jedle a pohári vína s priateľkami, kde sa jedna druhej posťažujeme na deti, na manželov a pohovoríme si o hektike života," hovorí Karin Majtánová. Jedlo si vie najlepšie vychutnať v príjemnej spoločnosti. Keď nevarí doma, uprednostňuje útulné reštaurácie, kde však nie sú stoly tesne vedľa seba, kde obsluhuje príjemný a ochotný personál.