Piatok 21. jún 2024

extra plus

Marec 2009

Aktuálne číslo

Foto: archívFoto: archív

Cesnak medvedí

Poradňa

Nela Mayerová

S blížiacou sa jarou sa v záhradách i voľnej prírode prebúdzajú niektoré rastliny, ktoré majú v našich kuchyniach nenahraditeľné miesto - medzi nimi aj divý cesnak, ktorý dostal prívlastok medvedí. Pomáha prečisťovať krv, pozitívne vplýva na kožu a má veľmi podobné účinky ako klasický cesnak. Kedysi sa jeho zelené, mimoriadne voňavé kopijovité listy s prenikavou cesnakovou arómou používali tak na liečebné účely, ako aj v kuchyni. Prvé listy vyženie už v marci alebo apríli. Zbierajú sa skôr ako zakvitne bielymi kvetmi.
Cesnak medvedí je 20 - 30 centimetrov vysoká trváca bylina, patriaca do čeľade ľaliovitých. Odborný názov je zrejme odvodený z poznatku, že na jar ho s obľubou vyhľadávajú medvede. Rásť začína zavčasu na jar. Darí sa mu vo vlhšej pôde, dobre zásobenej humusom, a má rád tieň, napríklad pod porastom bukov. Nájdeme ho i v riedkych hájoch a starých parkoch. Cibule sa nachádzajú v hĺbke 15 - 20 centimetrov. Obsahuje rovnaké zlúčeniny ako kuchynský cesnak. Výrazný zdravotný účinok na ľudský organizmus majú sírne zlúčeniny a vitamín C, dôležitý je aj jeho antibakteriálny účinok. Listy sa zberajú na jar a cibuľky na jeseň. Sušením cesnak medvedí stráca účinnosť, preto ho treba používať v čerstvom stave, prípadne vo forme extraktov. Čerstvý, nadrobno pokrájaný cesnak čistí obličky a močové cesty, podporuje močenie a priaznivo vplýva na vencové tepny srdca. Používa sa aj pri ženských chorobách a výtokoch. Zvonku sa ním liečia kožné vyrážky, povrchové vredy, zle sa hojace rany sa po potretí šťavou z čerstvého medvedieho cesnaku vyčistia a rýchlejšie sa hoja. Šťavou možno odstrániť aj lišaje, v oficiálnej medicíne sa šťava využíva ako antibakteriálny prostriedok. Používanie medvedieho cesnaku tiež znižuje škodlivý vplyv nikotínu na ľudský organizmus a podľa doterajších poznatkov preventívne pôsobí aj proti rakovine. Zabraňuje kôrnateniu ciev, účinkuje proti skleróze, podporuje pamäť, znižuje krvný tlak, pôsobí pri nespavosti, proti závratom, tlaku v hlave, úzkosti, skľúčenosti a hučaniu v ušiach.
Na jar možno rozkrájané listy podávať na chlebe s maslom. Používajú sa aj na ochutenie polievok. Spolu s mladými listami žihľavy z nich môžeme pripraviť šalát. Pri zahlienení pľúc, priedušiek a na zmiernenie dýchacích ťažkostí je dobré víno s vňaťou medvedieho cesnaku: asi za hrsť rozkrájaných listov krátko povaríme v 250 ml prírodného vína. Niekoľko minút necháme vylúhovať. Po scedení osladíme medom. Užívame po lyžičkách. Rozdrvené listy môžeme zaliať vriacim mliekom. Po 2- až 3-hodinovom odstátí precedíme a po dúškoch vypijeme. Aj keď maximálna dávka nie je oficiálne stanovená a vedľajšie účinky nie sú známe, nemá sa užívať dlhodobo a pri užívaní tinktúry je dobré urobiť v užívaní prestávku. Dnes sú už na trhu dostupné semená a cibuľky cesnaku medvedieho na pestovanie v záhrade.