Foto: archív
Test Svetová kuchyňa
Otestujte si svoje vedomosti o svetovej kuchyni. Za každú správnu odpoveď si zarátajte 1 bod. Známkové hodnotenie:17 - 21 bodov = 1, 12 - 16 bodov = 2, 7 - 11 bodov = 3,2 - 6 bodov = 4, 0 - 1 bodov = 5.
1. Pravá bryndza so stopercentným obsahom ovčieho syra, azda najtypickejšia súčasť slovenskej kuchyne, získala ochrannú známku v tvare bieleho trojlístka v zelenom obdĺžniku v roku:
A 2003
B 2008
C 2013
2. Čo je kulajda?
A juhočeská polievka
B obilninová kaša
C dusené jedlo zo zemiakov a kapusty
3. V ktorej časti Talianska vznikli kedysi prvé neformálne a často rodinné pizzerie?
A na juhu
B v okolí Ríma
C na severe
4. Okrem najcennejšieho pravého kaviáru z jeseterovitých rýb sú obľúbené aj rôzne náhrady. Najkvalitnejší nepravý, tzv. ... je z lososovitých rýb.
A čierny kaviár
B červený kaviár
C biely kaviár
5. Obyvatelia ktorej krajiny si pochutnávajú na bigose, pozostávajúcom predovšetkým z mäsa a kapusty?
A Indie
B Maroka
C Poľska
6. Rakúsku špecialitu Wiener Schnitzel podľa legendy po prvý raz pripravil v roku 1857 kuchár slávneho maršala Radeckého, ktorý si recept priniesol z...
A Paríža
B talianskej Lombardie
C Bavorska
7. Z akého cesta sa pečie Croissant, sladký rožok v tvare polmesiaca, považovaný za základ francúzskych raňajok?
A lístkového
B lineckého
C odpaľovaného
8. Vianočná štóla v podobe bochníka so sušeným ovocím a orechmi bola pôvodne cirkevným pôstnym jedlom, a tak sa do nej nesmelo pridávať:
A droždie ani cukor
B maslo ani mlieko
C vajce ani droždie
9. Kde má svoj pôvod langoš, vyprážaná placka z kysnutého cesta?
A na území bývalého Uhorska
B v dnešnom Gruzínsku
C v oblasti Stredomoria
10. ... jedlá, napríklad tempura, ramen alebo soba, sú skvelým príkladom zdravého a vyváženého stravovania.
A Mongolské
B Čínske
C Japonské
11. Sušená bravčová šunka má svoje nenahraditeľné miesto v talianskej kuchyni ako prosciuto, Francúzi majú zase jambon, Chorváti pršut a Španieli...
A turron
B jamon
C chorizo
12. Rozmanitá mexická kuchyňa vychádza z indiánskych civilizácií, prejavujú sa v nej však aj európske vplyvy. Takmer ku každému jedlu sa podáva ... - tenká okrúhla placka z kukuričnej múky.
A tortilla
B naan
C salep
13. Kuskus, ... tvarovaná do guľôčok, patrí k základným potravinám severoafrickej kuchyne.
A varená ryža
B opražená múka
C sparená krupica
14. Aký je názov tradičného austrálskeho chleba pripravovaného bez droždia?
A burek
B kumys
C damper
15. Fish and chips (ryba s hranolčekmi) je populárny pokrm rýchleho občerstvenia, pochádzajúci z ..., kde bol v druhej polovici 19. storočia klasickým jedlom tamojšej robotníckej triedy.
A Kanady
B Veľkej Británie
C USA
16. Huli-Huli je:
A druh havajskej marinády na mäso
B morská ryba
C chlebové placky rozšírené v rovníkovej Afrike
17. Basmati, čo v preklade znamená ..., je druh dlhozrnnej ryže, typickej predovšetkým pre indickú kuchyňu.
A biele zlato
B kráľovná vôní
C jemná ako hodváb
18. Akú podobu má falafel zo strukovín, rozšírený najmä na Blízkom východe?
A placiek
B dusených valčekov
C vyprážaných guľôčok
19. Ktoré sú základné zložky hummusu?
A cícer, fazuľa, paprika a olej
B šošovica, hrach, citrón a cibuľa
C cícer, sezam, citrón a cesnak
20. Empanada, pripravovaná najmä v Španielsku, Portugalsku a niektorých krajinách Južnej Ameriky, je ... plnená najčastejšie mäsom a pečená v rúre alebo peci.
A pšeničná kapsa
B ryžová placka
C bageta
21. Ako sa nazýva pečená placka z kukuričnej alebo ryžovej múky, plnená pastou zo syra, fazule, tekvice alebo bravčového mäsa, veľmi populárna v stredoamerickom Salvadore?
A panini
B pupusa
C pastrami
Správne odpovede: 1C, 2A, 3A, 4B, 5C, 6B, 7A, 8B, 9A, 10C, 11B, 12A, 13C, 14C, 15B, 16A, 17B, 18C, 19C, 20A, 21B