Sobota 23. september 2023

extra plus

December 2007

Aktuálne číslo

Foto: Pavel KapustaFoto: Pavel Kapusta

polievka.jpgpolievka.jpg

mäso.jpgmäso.jpg

Varíme s Evou Zelenayovou

Extra kuchyňa

Exposlankyňa NR SR, novinárka a publicistka Eva Zelenayová si spomína, že v detstve nerada jedla. Z tohto obdobia jej dodnes zostala averzia k špenátu.

Ako dospievala, rástla aj jej chuť do jedla, no typickým gurmánom sa nikdy nestala. Napriek tomu si vie naozaj dobré jedlo patrične vychutnať. Obľubuje pomerne jednoduché pokrmy bez dlhej prípravy, napríklad mäsové jedlá „na prírodno".

Favorizuje tradičné slovenské špeciality, ryby, najmä lososa, a v kuchyni často využíva čerstvý kôpor. V reštauráciách konzumuje to, čo doma nepripravuje.

Jedlo jej však musí imponovať už na pohľad a voňať. Keďže je manželkou kariérneho diplomata, počas zahraničných misií ochutnala množstvo cudzokrajných jedál.

V Taliansku prišla na chuť rybám a darom mora, v Bulharsku ju oslovila divina a rôzne podoby mletého mäsa, po prvý raz tu ochutnala medvedie mäso.

V Afrike si zasa pochutnávala na obrovských krevetách a homároch, ale aj podľa jej slov úžasne pripravených rybách s výnimočnými omáčkami.

Hovorí, že jedlá, ktoré vybrala pre čitateľov Extra plus, sú jednoduché a chutné. „Prírodné karé je ozvláštnené kapustou, ktorú som sa naučila variť v Nigérii. Na Slovensku takúto prípravu kapusty nepoznáme," dodáva.

Slovenská zeleninová polievka

Pre 4 osoby potrebujeme: 2 mrkvy, 50 g masla, 3 veľké zemiaky, 500 g bravčových kostí, 1 lyžicu ryže, 3 vetvičky zelerovej vňate, múku, 1 cibuľu, petržlenovú vňať, celé čierne korenie, soľ

Z bravčových kostí uvaríme vývar. Nadrobno postrúhanú mrkvu opečieme na masle, pridáme vývar z kostí, nadrobno pokrájané zemiaky, lyžicu umytej ryže, očistenú celú cibuľu, celé čierne korenie, vetvičky vňate a varíme, kým zemiaky nezmäknú.

Z hladkej múky a masla pripravíme svetlú, riedku zápražku. Keď sú zemiaky mäkké, vyberieme cibuľu a zelerovú vňať. Do polievky primiešame zápražku a necháme prejsť varom. Pred podávaním pridáme nadrobno posekanú petržlenovú vňať.

polievka.jpg(polievka.jpg)

Prírodné karé s nigérijskou kapustou

Pre 4 osoby potrebujeme: 12 plátkov bravčového karé, 2 cibule, olivový olej, hladkú múku, mletú rascu, 1 kg zemiakov, 400 g bielej hlávkovej kapusty, 3 mrkvy, maslo, soľ

Plátky karé umyjeme, naklepeme, osolíme a z oboch strán posypeme hladkou múkou. Na panvici rozpálime olej, na ktorom opečieme plátky mäsa.

Vyberieme ich a vo výpeku opečieme najemno nasekanú cibuľku, ku ktorej následne pridáme opečené mäso, mletú rascu a podlejeme troškou vody. Dusíme, kým mäso nezmäkne. Mäso podávame s kapustou na nigérijský spôsob a opečenými zemiakmi.

Postup prípravy nigérijskej kapusty: kapustu nakrájame na kocky a asi 4 minúty ju podusíme na masle. Potom k nej pridáme osobitne uvarenú mrkvu, pokrájanú na rôzne tvary, premiešame a osolíme. Zemiaky uvaríme v šupke a nakrájame na kocky. Rozpustíme maslo, na ktorom opečieme najemno nakrájanú cibuľu a zemiaky.

maso.jpg(maso.jpg)

Fotografia: Eva Zelenayová varí doma vždy, keď je to nevyhnutné. Zemiaky patria do jej stáleho kulinárskeho repertoáru." V Afrike som si obľúbila chutné hranolčeky, ale len dovtedy, kým som nezistila, z čoho a ako ich pripravujú," spomína si s úsmevom. "Robili ich z jamu, čo je obrovský a veľmi tvrdý africký zemiak, ktorý sa dlho a ťažko spracúva. Keď som z okna zastupiteľstva videla, ako ho pripravujú, hranolčeky som okamžite prestala jesť. Veru niet nad naše dobré slovenské zemiaky..."