hrdlička.jpg
čína.jpg
šalát.jpg
Varíme s Jozefom Hrdličkom
Extra kuchyňa
Šéf Komunistickej strany Slovenska Jozef Hrdlička sa v kuchyni cíti rovnako doma ako v politike. Chlapi sú podľa neho často výborní kuchári preto, že majú radi experimentovanie a zvŕtanie okolo sporáka berú ako relax, čo je aj jeho prípad. Varí väčšinou z hlavy, no niekedy vyskúša aj recepty z kuchárskej knihy.
Vtedy sa snaží dodržať postup a ingrediencie, ak však varí jedlo opakovane, automaticky začína postup meniť a vylepšovať. „Variť ma naučil sám život, keďže som študoval a býval v internáte. Keď som sa oženil, manželka nebola príliš zdatná kuchárka.
Viac som varieval ja a ona sa učila odo mňa. Ak to poviem trochu úsmevne, manželka prebaľovala deti a ja som sa motal v kuchyni. Teraz už varím menej, ale keď som doma, snažím sa jej pomôcť a varím ja," hovorí. Myslí si, že by nemal problém uvariť čokoľvek. Najradšej však pripravuje jedlá čínskej kuchyne.
Tá sa vyznačuje výraznosťou chutí a jeho chuťové poháriky obľubujú najmä kombináciu karí, sójovej omáčky a húb. Čínske jedlo pre čitateľov Extra plus vybral preto, že recept naň nie je zložitý a výsledok je veľmi chutný a ľahko stráviteľný. Tuniakový šalát vraj bude zasa chutiť aj tým, čo bežné šaláty príliš neobľubujú.
Čínske kuracie prsia s hríbmi
Pre 4 osoby potrebujeme: 600 g kuracích pŕs, 100 g sušených hríbov, 2 vajcia, 5 strúčikov cesnaku, 3 polievkové lyžice Solamylu, karí korenie, sójovú omáčku (nie pikantnú), morskú soľ, za studena lisovaný olivový olej
Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na rezance. Z vajec, Solamylu, štipky soli a karí korenia pripravíme marinádu, do ktorej vložíme nakrájané kuracie prsia. Zmes necháme asi pol hodiny odležať v chlade. Sušené hríby na desať minút namočíme do vody. Cesnak očistíme a prelisujeme. Na panvici zohrejeme olej a pridáme cesnak, ktorý chvíľku opečieme, potom pridáme namočené hríby, premiešame a zalejeme vodou z hríbov, dusíme asi 15 minút, kým sa nám neodparí voda. Na ďalšej panvici rozohrejeme trochu oleja a opečieme namarinované kuracie prsia. Keď je mäso mäkké, pridáme ho k duseným hríbom, premiešame a podusíme asi 3 minúty. Jedlo servírujeme s ryžou.
Tuniakový šalát
Pre 4 osoby potrebujeme: 4 paradajky, 300 g tuniaka v olivovom oleji, 4 vajcia, 1 bielu cibuľu, za studena lisovaný olivový olej, morskú soľ, mleté čierne korenie, jablčný ocot
Paradajky umyjeme a nakrájame na pásiky. Očistíme cibuľu a nakrájame ju na kolieska. Vajcia uvaríme natvrdo, očistíme a nakrájame na kolieska. Do misy vložíme paradajky, cibuľu a kúsky tuniaka, pridáme 2 lyžice jablčného octu, malú lyžičku olivového oleja, korenie, soľ a zľahka premiešame. Tesne pred servírovaním pridáme do šalátu vajcia. Veľmi dobre chutí s čerstvým alebo opečeným chlebom.