Foto: Pavel Kapusta
Varíme s Jánom Cuperom
Extra kuchyňa
Exposlanec, advokát a pedagóg na Právnickej fakulte UK Ján Cuper zastáva názor, že jeme preto, aby sme žili, z čoho je zrejmé, že medzi extra gurmánov nepatrí. To však neznamená, že je v jedle askéta.
Heslo „Žijeme preto, aby sme jedli" má podľa neho opodstatnenie pri národoch ako sú Francúzi či Taliani. Pre nich jedlo znamená obrad, ktorý sa nekončí lukulskými hodmi z čias starého Ríma, ale spája príjemné s užitočným.
„Mám veľmi rád slovenskú kuchyňu. Často cestujem po Slovensku a vždy sa niekde zastavím na bryndzové halušky so žinčicou alebo na kapustové strapačky. To sú moje jedlá par excellence."
Zbožňuje aj husacinu a kapustu na rôzne spôsoby. Z exotických kuchýň obľubuje jedlá juhovýchodných národov - čínsku, vietnamskú či thajskú. Na každom dobrom jedle si pochutí bez ohľadu na to, či si pokrm pripraví sám, alebo mu ho navarí niekto iný.
„Pozitívny vzťah k vareniu mám už od detstva. Často sme museli pomáhať mame v kuchyni, kde vznikli moje prvé gastronomické pokusy.
Robievam veľmi dobrú kapustnicu, halászlé, zemiakové placky, šošovicovú polievku, rizoto, fašírky, pečiem rybie filé, rôzne mäsá či kura... A dúfam, že aj kura a výborná bryndzová polievka budú čitateľom chutiť."
Slovenská bryndzová polievka
Pre 4 osoby potrebujeme: 150 g vaječnej mrveničky, 5 väčších zemiakov, 500 g bryndze, 1 dl mlieka, morskú soľ, čerstvú petržlenovú a zelerovú vňať
Vaječnú mrveničku (môžeme urobiť doma čerstvú alebo kúpiť v obchode) dáme variť do asi 700 ml osolenej studenej vody. Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky. Keď je mrvenička polomäkká, pridáme zemiaky a varíme asi 10 minút. Za stáleho miešania postupne pridávame čerstvú bryndzu a necháme polievku zovrieť. Nakoniec na zjemnenie pridáme mlieko (nemusí byť). Pred servírovaním pridáme na drobno nasekané bylinky a ozdobíme mletou červenou paprikou.
Ovocné kura
Pre 4 osoby potrebujeme: 1 veľké kura, 3 pomaranče, 2 jablká,
2 paradajky, 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, 1 dl olivového oleja, 1 lyžicu horčice, 1 lyžicu kečupu, 1 dl koňaku, 1 lyžicu medu, morskú soľ, červenú papriku, grilovacie korenie, majoránku
Kura rozporciujeme na menšie kúsky a necháme asi hodinu odstáť v studenej vode. Z nakrájanej cibule, prelisovaného cesnaku, kečupu, oleja, morskej soli, korenín, koňaku a medu pripravíme marinádu. Do nej naukladáme naporciované kura, premiešame a necháme asi hodinu marinovať v chladničke. Dva pomaranče zbavíme šupy a porozdeľujeme na mesiačiky. Jablká nakrájame na štvrtky, paradajky na kolieska. Ovocie rozložíme po krajoch pekáča a do stredu naukladáme kúsky kuraťa. Dáme piecť do rúry, asi po polhodine kúsky mäsa poobraciame a necháme piecť ešte polhodinu. Asi päť minút pred dopečením mäso zvrchu ogrilujeme. Naservírované kura ozdobíme kúskami pomaranča. Vhodnou prílohou sú zemiaky alebo karí ryža.