Streda 27. september 2023

extra plus

Júl 2009

Aktuálne číslo

Foto: Pavel KapustaFoto: Pavel Kapusta

Varíme s Jurajom Blanárom

Extra kuchyňa

„Jedlo je integrovaná súčasť našej existencie a jeho správna skladba je ten najlacnejší liek, aký môže existovať," myslí si predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár, ktorého kuchárske schopnosti sme testovali priamo v kuchyni jeho rodinného domu v Žiline-Trnovom. „Vzťah k jedlu podľa mňa získavame od mám, lebo sú prvým človekom, ktorý nám varí. Sme skrátka zvyknutí na mamičkinu kuchyňu. Ja som si tiež musel zvykať, keď mi začala variť moja manželka, ktorá je inak výborná kuchárka," hovorí. J. Blanár patrí medzi tých, čo jedia všetko, ale s mierou. „Neuprednostňujem vegánstvo alebo vegetariánstvo, ale rozhodne nepreferujem ani prejedanie sa mäsom. Keď som bol dieťa, doma sme mali mäso raz za týždeň. Popritom sme jedli veľmi veľa ovocia a zeleniny a všetko sme si dopestovali u nás v záhradke. Z mäsa mám rád biele - morčiacie a kuracie - a ryby, ktoré sú v našom jedálnom lístku zastúpené veľmi málo, pritom je to úžasná časť potravinového reťazca. Absolútne odmietam steaky a vyprážané jedlá." K top jedlám J. Blanára patria dobré domáce polievky - fazuľová a hrachová s chlebom, podlistníky, posúchy, zemiaky s kyslým mliekom, husacina či krúpna baba. A práve posledne menovanú rodinnú špecialitu ponúkol ako hlavné jedlo aj čitateľom Extra plus. „Som klasický slovenský gurmán, lebo som odchovaný na jednoduchých dedinských jedlách. A krúpna baba je najlepšia pochúťka, aká existuje, zbožňujem ju," vyznáva sa a verí, že bude chutiť aj vám.

Krúpna baba

Pre 8 osôb potrebujeme: 2 kg zemiakov, 500 g oravskej slaniny, 2 lyžice bravčovej masti, 2 kávové lyžice soli, 1 vrecúško majoránky, 1 hlavičku cesnaku, 200 g pomletého žita, štipku mletého čierneho korenia
Očistíme zemiaky, nakrájame na kocky a rozvaríme ich v osolenej vode (voda musí byť tesne nad zemiakmi). Slaninu nakrájame na malé kocky a vypražíme v bravčovej masti. Cesnak očistíme a pretlačíme. Zemiaky rozmixujeme vo vode, v ktorej sme ich varili. Potom k nim pridáme pomleté žito, slaninu, majoránku, cesnak, soľ, mleté čierne korenie a všetko dobre premiešame. Pekáč (5 cm vysoký) vymastíme, posypeme strúhankou a vlejeme naň pripravené cesto, ktoré nesmie byť husté, ale ani príliš riedke. Cesto pečieme v elektrickej rúre 1 hodinu pri teplote 180 °C. Krúpnu babu môžeme servírovať nakrájanú na obdĺžniky či kocky ihneď po dopečení, tiež vychladnutú, alebo nakrájanú na plátky a z oboch strán do chrumkava opečenú.

Trnovské palacinky

Pre 5 osôb potrebujeme: 1 l mlieka, 400 g polohrubej múky, 2 vajcia, 2 polievkové lyžice cukru, 2 štipky soli, olivový olej, malinový džem, marhuľový džem, nutelu, šľahačku, škoricový cukor
Do mixéra nalejeme mlieko a postupne pridávame polohrubú múku, vajcia, cukor a soľ. Mixujeme asi 5 minút, aby vznikla jemná konzistencia. Na panvici (teflonovej, no najlepšie titánovej) rozohrejeme olej a naberačkou nalejeme cesto, ktoré roztrieme, aby vznikla tenučká palacinka. Upečené palacinky natierame malinovým, marhuľovým džemom a nutelou. Podávame so šľahačkou a škoricovým cukrom.

Fotografia:
Juraj Blanár si pre časovú zaneprázdnenosť utešenú kuchyňu, ktorú sám projektoval, užije veľmi málo. „Varenie nie je mojou doménou. Moja manželka to robí úplne skvele, ale keď musím zastúpiť hlavného kuchárskeho majstra v rodine, nemám s tým problém," povedal nám. Keď sa zhostí prípravy nejakého pokrmu, stojí to za to. Jeho palacinky mali jemnú konzistenciu a výbornú chuť, čo bola nielen zásluha kvalitnej titánovej panvice, ale predovšetkým obdivuhodnej zručnosti žilinského župana. „Mám slabosť na sladké. Palacinky sú úžasné v tom, že ich môžete naplniť čímkoľvek a naše sú iné tým, že musia mať mimoriadne jemnučké a tenké cesto, v ktorom je vyrovnaný pomer medzi mliekom a polohrubou múkou."