Foto: Pavel Kapusta
Varíme s Ľudmilou Muškovou
Extra kuchyňa
Poslankyňa NR SR Ľudmila Mušková je povestná štíhlou líniou, takže ju málokto podozrieva zo sklonov ku gurmánstvu. Nie je to ďaleko od pravdy. „Pre mňa je jedlo normálnou súčasťou života," hovorí poslankyňa a dodáva, že je labužníčkou iba v prípade sladkostí, najmä koláčov. V tomto smere sa však kontroluje a „z reťaze sa odtrhne" iba málokedy. „Inak som vždy prirodzene inklinovala k zdravej strave, zjem veľa ovocia a zeleniny. Mäso mi nikdy nič nehovorilo." Pred rokmi, keď ešte nebola poslankyňou a učila v Kysuckom Novom Meste, brala varenie ako nevyhnutný rituál. „V kuchyni som príliš neexperimentovala. Skôr to bol manžel, kto stále skúšal nové recepty. Inak je preborníkom najmä vo varení polievok - na jeho fazuľovú, zeleninovú alebo kapustnicu nedám dopustiť." Jedlo by malo byť podľa Ľ. Muškovej obradom najmä v nedeľu, keď si aj u nich doma potrpia na špeciálne stolovanie. Počas zasadnutia parlamentu na podobné ‚parády‘ nemá čas. Raňajkuje v poslaneckej ubytovni, obeduje v parlamentnej jedálni a na večeru si dopraje už len ovocie. „Som priemerná kuchárka, ale pokiaľ ide o pečenie, považujem sa za preborníčku. Aj preto som do vašej rubriky vybrala ako dezert vlastnú špecialitu - tzv. čokoládovú salámu." Príprava tohto osviežujúceho koláča je podľa Ľ. Muškovej veľmi rýchla a jednoduchá.
Pravá talianska pizza
Pre 4 osoby potrebujeme: 1/2 kg hladkej múky, 25 g droždia, 1/4 l vody, 1/2 dcl mlieka, 3 lyžice olivového oleja, 1 lyžicu soli, 0,5 lyžičky cukru, 200 g sardel, 100 g zelených olív, 100 g kapár, 300 g paradajkového pyré, 300 g mozarelly, papier na pečenie
Múku zmiešame s droždím rozpusteným vo vlažnom mlieku, pridáme vodu a olej. Mierne osolíme a miesime tak dlho, až vznikne hladké, vláčne cesto, ktoré sa neprichytáva na steny nádoby. Prikryjeme ho utierkou a necháme asi hodinu „oddychovať". Potom ho rozdelíme na štyri časti. Každú na tenko rozvaľkáme. Dbáme na to, aby okraje boli vyvýšené. Takto pripravené cesto položíme na plech, kde máme pripravený papier na pečenie. Korpus potrieme paradajkovým pyré a posypeme nastrúhanou mozarellou. Navrch poukladáme nakrájané kapary, olivy a sardely. Pečieme pri 200 stupňoch 15-20 minút. Tesne pred podávaním pizzu pokrájame na osminky.
Čokoládová saláma
Pre 8 osôb potrebujeme: 2 vajcia, 200 g práškového cukru, 100 g rozpusteného masla, 1 menšie vrecúško kakaa, 250 g keksov - napríklad Marína
Vajcia zmiešame s cukrom do hladka. Pridáme v pare rozpustené maslo a dobre vymiešame. Postupne pridávame kakao. Keksy rozdrvíme a pridáme k zmesi a zmiešame. Z hmoty vytvarujeme salámu, zabalíme do alobalu a ponecháme v mrazničke približne 3 hodiny. Salámu nakrájame na kolieska a podávame vychladenú.
Fotografia:
Ľudmila Mušková využíva kuchyňu v jej byte v poslaneckej ubytovni v Bratislave zväčša len na prípravu raňajok. Najčastejšie si tu ráno pred odchodom do parlamentu pripraví zeleninový šalát, maces alebo ryby. Počas našej návštevy „poslaneckú" kuchyňu výnimočne využila na pečenie pizze podľa originálneho talianskeho receptu od svojej dcéry, ktorá sa vydala a žije v Taliansku. Dcérina pizza pani poslankyni mimoriadne chutí, pretože cesto korpusu je správne tenké, čím chuťovo vyniknú prísady na povrchu - syr, šampiňóny, saláma, šunka, ryby a podobne.