Štvrtok 22. február 2024

extra plus

Máj 2008

Aktuálne číslo

Foto: Pavel KapustaFoto: Pavel Kapusta

Varíme so Soňou Valentovou

Extra kuchyňa

„Jeden múdry človek povedal, že jeme preto, aby sme žili, nie naopak. Osobne tiež nepripisujem jedlu prehnaný význam," hovorí herečka Soňa Valentová. Priznáva však, že ako každý z nás aj ona si rada občas dobre zaje, hoci sa nepovažuje za typickú gurmánku: „Je to dar od Boha, že si môžeme svoje obľúbené jedlo vychutnať a dopriať si tak radosť." S pribúdajúcim vekom si stále viac dáva záležať na tom, čo dáva na tanier. Nie z prieberčivosti, ale pre zdravie. „Uvedomujem si, že je šťastím, keď človek môže byť aj v staršom veku relatívne zdravý. Preto som presedlala na ľahké jedlá, mäso dnes už jem len zriedka, aj keď nie som vegetariánka. Ako pravá Západoslovenka si napríklad v zime rada pochutím na dobrej husi s lokšou. Človek by sa mal raz za čas riadiť „senzormi" vlastného tela a dopriať si chute, aké sa mu žiadajú." Hitom v kuchyni pani Sone je španielska paella. Recept má od staršej dcéry Natálie, ktorá žila dvanásť rokov v Španielsku. Pani Soni sa pochúťka vydarila hneď na prvý raz a odvtedy ju pripravuje každý mesiac. Ide o zdravé, chutné a rýchle jedlo, ktorého základom je ryža a dnes už v obchodoch bežne dostupné „morské potvorky". Hovorí o paelle, ktorú zbožňuje najmä jej druhá dcéra Katka. Ako predjedlo nám pani Soňa pripravila originálnu kombináciu západoslovenskej a stredoslovenskej kuchyne - lokše plnené zdravou nepasterizovanou bryndzou.

Zemiakové lokše plnené bryndzou

Pre 4 osoby potrebujeme: 500 g zemiakov, 1 vajce, 100 g hladkej múky, soľ, nepasterizovanú (váženú) bryndzu
Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Necháme ich vychladnúť. Potom ich ošúpeme, pretlačíme, pridáme vajce, soľ a múku. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na menšie kúsky a rozvaľkáme ich na pomúčenej doske. Pečieme na rozpálenej platni. Ideálna hrúbka lokše je dva milimetre. Piecť je možné aj na plynovom sporáku, na ktorý si položíme platničku alebo na teflónovej panvici. Upečené lokše naplníme rozmiešanou bryndzou, zrolujeme a podávame.

Paella a` la Natália

Pre 4 osoby potrebujeme: 4 lyžičky olivového oleja, 300 g mrazených plodov mora, 250 g mrazenej zeleniny wok (1 vrecko), 1 veľkú šálku ryže, soľ, vegetu, fish kari korenie, čili papričku, šťavu z polovice malého citróna
Plody mora jemne pokvapkáme citrónovou šťavou. Na panvici rozpálime olivový olej, na ktorom jemne opečieme plody mora. Následne nasypeme mrazenú zeleninu, trochu ju opečieme. Ryžu pridáme do panvice, zalejeme tromi šálkami vody. Ochutíme soľou, vegetou, čili papričkou a fish kari korením a dusíme, kým nie je ryža mäkká. Tesne pred dovarením môžeme jedlo doplniť krabími tyčinkami, ktoré uložíme do tvaru hviezdy.

Fotografia:
„Po manželovej smrti, ktorý bol v domácnosti obľúbeným ,šéfkuchárom‘, som musela vládu nad kuchyňou prevziať ja," hovorí Soňa Valentová. „Dovtedy som bola skôr manželovou kuchynskou asistentkou, pomocnou silou, dbala som na čistotu a robila som ,nákupcu‘ surovín. Ja sa nikdy manželovmu kuchárskemu majstrovstvu nevyrovnám. Pozháňala som si však množstvo receptov a snažím sa pripravovať najmä rýchle a ľahké jedlá, ktoré chutia aj zvyšku rodiny."